Richard Gates, martor cheie în procesul lui Paul Manafort, fostul director de campanie al lui Donald Trump, a recunoscut luni, în fața instanței, că s-a înțeles cu consultantul politic pentru a ascunde milioane de dolari în bănci din străinătate, cu scopul de a evita fiscul american, scrie AFP.

Richard GatesFoto: Captura YouTube

Gates recunoscut de asemenea că a furat sute de mii de dolari de la fostul său șef Paul Manafort în cei zece ani în care cei doi au lucrat împreună în calitate de consultanți politici.

Richard Gates, 46 de ani, care cooperează cu procurorul special Robert Mueller după ce a acceptat să pledeze vinovat în februarie, în schimbul unei pedepse mai reduse, a luat cuvântul în a cincia zi a procesului lui Manafort, acuzat de fraudă și spălare de bani la Alexandria, în Virginia, în apropiere de capitala federală.

Paul Manafort, 69 de ani, este prima persoană ajunsă pe banca acuzaților în ancheta condusă de Robert Mueller, procurorul special însărcinat cu ancheta privind suspiciunile de ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale americane din noiembrie 2016, un dosar care otrăvește mandatul lui Donald Trump.

Dar Manafort este judecat pentru fapte anterioare ajungerii în fruntea echipei lui Trump, între mai și august 2016. El este acuzat de spălare de bani, fraudă fiscală și bancară pentru mai multe milioane de dolari încasați din activitățile de lobby în favoarea fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, susținut de Moscova.

Paul Manafort respinge toate aceste acuzații.

Fostul său asociat Richard Gates a răspuns "Da" atunci când procurorul Greg Andres l-a întrebat dacă a participat la activități infracționale cu Manafort.

Acesta a povestit că l-a ajutat pe Paul Manafort să realizeze declarații de venit false și să ascundă existența a 15 conturi bancare în străinătate, majoritatea în Cipru.

"La cererea lui Manafort, nu am semnalat conturi în bănci din străinătate", a precizat Richard Gates.

Fostul consultant politic a estimat că sumele în discuție reprezintă "mai multe milioane de ani" în cursul anilor în care cei doi au lucrat pentru campanii politice în Ucraina.

Gates a recunoscut de asemenea că a furat "sute de mii de dolari" de la Manafort prin falsificarea rapoartelor de cheltuieli.

Dar chestiunea crucială a unei posibile înțelegeri secrete între membri echipei de campanie Trump și Moscova nu ar urma să fie abordată în acest proces.

Richard Gates, care a fost și el membru al echipei de campanie a lui Trump, este din nou așteptat la bară, marți.

Riscând deja să-și petreacă restul zilelor în închisoare, Paul Manafort urmează să se confrunte în septembrie cu al doilea proces, tot în cadrul anchetei procurorului special Robert Mueller.