​​Miniștrii de Externe ai statelor din Blocul comunitar și-au luat luni angajamentul de a proteja firmele europene, pe fondul anunțului Statelor Unite privind reimpunerea sancțiunilor împotriva Iranului, relatează site-ul cotidianului The Guardian și postul BBC, informează Mediafax.

Miniștrii de Externe din UE, inclusiv Jeremy Hunt, au declarat printr-un comunicat comun că sunt "determinați" să protejeze interesele economice ale Uniunii și acordul nuclear semnat în 2015.

"Ridicarea sancțiunilor reprezintă o parte importantă a acordului, menită să aibă un impact pozitiv nu doar asupra relațiilor economice și comerciale cu Iranul, ci și asupra iranienilor. Suntem determinați să protejăm operatorii economici europeni care fac afaceri legale cu Iranul, în conformitate cu legislația UE și rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate ONU", se arată în comunicat.

Firmele europene au fost instruite să nu se conformeze cu cererile Casei Albe privind eliminarea afacerilor cu Iranul. Firmele care se decid să se retragă din Iran pe fondul sancțiunilor SUA trebuie să primească aprobarea Comisiei Europene, în caz contrar riscând să fie date în judecată de statele membre UE.

Donald Trump a semnat luni după-amiază ordonanţa executivă prin care sunt reintroduse sancţiunile împotriva Iranului, liderul de la Casa Albă denunţând din nou Acordul nuclear "oribil" semnat de marile puteri cu Teheranul.

Preşedintele SUA a avertizat că ţările care nu întrerup relaţiile economice cu Iranul "riscă efecte severe" prin noile sancţiuni. Liderul de la Casa Albă a denunţat din nou Acordul nuclear "oribil şi unilateral" semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acest tratat.