O coaliție formată din 28 de partide politice de dreapta, facțiuni politice, asociații civice și organizații neguvernamentale din Macedonia, a lansat o campanie pentru boicotarea referendumului privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave, relatează site-ul publicației Balkan Insight, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Janko Bacev, președintele partidului Macedonia Unită, a declarat că acțiunile guvernului macedonian sunt "ilegale" și i-a descris pe cei care susțin referendumul ca fiind trădători.

"Un nou Guvern legal care va prelua puterea va pedepsi toți trădătorii național", a declarat Bacev.

"Să boicotăm referendumul care va avea loc pe 30 septembrie și să salvăm numele Macedoniei", a îndemnat acesta.

Premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a anunţat în luna iunie că a ajuns la un acord cu Grecia privind numele ţării sale, care se va numi "Republica Macedonia de Nord", punând capăt unei dispute cu Atena care împiedica Skopje să adere la Uniunea Europeană și NATO.

Aderarea Macedoniei la UE și NATO, a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele țării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume. La sfărșitul lunii iunie, miniștrii europeni și-au exprimat sprijinul pentru Albania și Macedonia, privind demararea negocierilor de aderare la UE.