​Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Naţiunilor Unite a confirmat vineri că forţele internaţionale de menţinere a păcii au revenit după şase ani la frontiera dintre Siria şi teritoriile ocupate de Israel pe înălţimile Golan, transmite DPA, citată deAgerpres.

Farhan Haq a declarat că UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force - forţa ONU de observatori ai dezangajării) "implementează o revenire treptată în zonă" şi că obiectivul final este "revenirea completă, dacă permit condiţiile".

Potrivit purtătorului de cuvânt, una din priorităţile "căştilor albastre" este redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Quneitra. Forţele guvernamentale siriene, sprijinite de Rusia, au restabilit recent controlul regimului de la Damasc asupra provinciei cu acelaşi nume din sud-vestul Siriei.

UNDOF a patrulat în regiune din 1974, când a fost instituită o zonă tampon între Siria şi Israel, după războiul israeliano-arab din 1973, şi până în 2012, când rebelii sirieni au preluat controlul în zonă, reaminteşte DPA.