Popularitatea lui Emmanuel Macron este în puternică scădere (-5%) la începutul lunii august, potrivit unui sondaj YouGov realizat în plin scandal Benalla şi dat publicităţii joi. Având 27% aprecieri pozitive ale acţiunilor sale, şeful statului se află în acest barometru la cel mai scăzut nivel de la instalarea sa în funcţie şi 62% (+3) dintre francezii participanţi la sondaj îi apreciază negativ activitatea. El pierde 18 puncte într-o lună din partea simpatizanţilor Les Républicains (LR) şi 4% din partea simpatizanţilor Partidului Socialist şi Ecologiştilor, potrivit acestui sondaj făcut pentru HuffPost şi CNews, citează Le Point.

Emmanuel MacronFoto: Captura video

Cu 30% aprecieri pozitive ale activităţii sale în fruntea guvernului, prim-ministrul Édouard Philippe se menţine la nivelul din luna precedentă. Ferit de influenţa cazului Benalla, cota lui de popularitate o depăşeşte, cel puţin temporar, pe cea a preşedintelui. Aprecierea privind activitatea guvernului rămâne aproape stabilă (27%, -1) la un nivel relativ scăzut. Şi 27% (-4) apreciază ca bună gestionarea economiei, faţă de 60% (+3) care au o părere contrarie.

Îngrijorările francezilor nu se schimbă

Şomajul (21 %, + 3), "protecţia socială" (18 %, + 2) şi imigraţia (14 %, - 5) rămân, potrivit YouGov, în fruntea îngrijorărilor francezilor. Pe de altă parte, dacă dezvăluirile despre fostul colaborator al Palatului Élysée Alexandre Benalla au schimbat percepţia pe care 41% dintre francezii intervievaţi o au faţă de Emmanuel Macron (3 % în bine, 38 % în rău), ele "n-au schimbat-o deloc" pentru 48%. Pentru 37% este vorba de o "problemă de stat", pentru 28% este un fapt divers şi pentru 24% o "criză politică".

Sondaj realizat online pe 26 iulie pe un lot de 1.017 persoane de 18 ani şi peste, după metoda cotelor. Marja de eroare este de 1,4 - 3,1%, citează Rador.