Fostul şef al campaniei electorale a preşedintelui Trump, Paul Manafort, s-a prezentat, marţi, în faţa unui tribunal federal din Alexandria, statul Virginia, unde procurorii l-au acuzat că averea sa personală se datorează unui şir de ani în care a minţit autorităţile fiscale şi băncile, potrivit The Washington Post, citat de Rador.

Donald TrumpFoto: YouTube

Primul proces rezultat din ancheta consilierului special Robert S. Mueller III a început rapid marţi, după ce, în mai puţin de 24 de ore, a fost desemnat completul de judecată format din şase bărbaţi şi şase femei şi au fost făcute declaraţiile din deschidere.

Împotriva lui Manafort au fost emise 18 capete de acuzare, având în vedere că, potrivit procurorilor, el nu a plătit impozite de milioane de dolari pentru perioada când a lucrat ca strateg al unui partid politic din Ucraina şi a minţit băncile pentru a primi împrumuturi din momentul când acele plăţi au încetat. Deşi dosarul anchetei consilierului a devenit tot mai gros, procesul nu va viza şi probleme legate de amestecul rusesc în alegerile din 2016; el vizează numai banii lui Manafort.

Miercuri dimineaţă, Trump a lansat pe Twitter mai multe mesaje alarmate:

... E o situaţie groaznică, iar procurorul general Jeff Sessions trebuie să oprească imediat această vânătoare de vrăjitoare, înainte ca ţara noastră să fie pătată şi mai mult. Bob Mueller este total incompatibil, iar cei 17 democraţi care îi fac toată această lucrare murdară sunt o ruşine pentru SUA!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 1, 2018

Paul Manafort a lucrat pentru Ronald Reagan, Bon Dole şi pentru mulţi alţi politicieni de frunte respectaţi. Pentru mine lucra de foarte puţină vreme. De ce nu mi-a spus guvernul că el se află sub anchetă. Toate aceste acuzaţii vechi nu au nimic de-a face cu această Păcăleală!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 1, 2018

Pentru că, deşi toate declaraţiile apărătorilor lui Trump şi chiar unele relatări ale presei duc la concluzia că procesul Manafort nu are nimic de-a face cu Trump, este clar că Trump vede altfel lucrurile. Aşadar, de ce-ar fi el atât de supărat, demonstrând din nou că obiectivul său a fost închiderea (sau obstrucţionarea) anchetei cu privire la Rusia, în curs de desfăşurare?

Există câteva motive pentru care procesul ar trebui să-l îngrijoreze pe Trump, nu în ultimul rând pentru faptul că este vorba de posibila condamnare (care ar putea duce chiar la închisoare pe viaţă) a unui fost şef al unei campanii prezidenţiale. Asta n-o să-l prea ajute pe Trump în eforturile sale de a demonstra că ancheta pe tema Rusiei este o păcăleală. Iar acesta nu este nici singurul proces de care ar trebui să se teamă Manafort. Un dosar separat, vizând neînregistrarea unui agent străin şi intimidarea unor martori, va veni în septembrie. O condamnare în ambele cazuri l-ar putea face pe Manafort să ajungă la o înţelegere cu Mueller.

Dar procesul are legătură cu Trump şi sub alte aspecte.

Pe scurt, a stabili că şeful de pe vremuri al campaniei lui Trump era în strânse relaţii cu personaje de la Kremlin nu demonstrează neapărat o conspiraţie pentru a primi ajutor în alegeri, dar asta sporeşte cu siguranţă credibilitatea anchetatorilor şi demonstrează cât de revoltătoare au fost zecile de negări ale faptului că acea campanie ar fi avut vreo legătură cu ruşii. Un şef de campanie tot mai ghinionist care lucrează gratuit pentru Trump ar fi cu siguranţă povestea de culise a eforturilor lui Manafort de a "rentabiliza" relaţiile ruseşti.

Pe scurt, procesul lui Manafort va hotărî ce va urma.