Curtea Supremă din Polonia a suspendat joi aplicarea unei legi care obligă pensionarea anticipată a judecătorilor și a apelat la Curtea Europeană de Justiție pentru a se pronunța dacă modificările recente aduse legii de funcționare a curții încalcă regulile UE, anunță site-ul Politico.eu, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Măsura atrage curtea superioară a UE în mijlocul unei bătălii constituționale în Polonia, unde partidul de guvernământ Lege și Justiție a fost acuzat că a reorganizat sistemul judiciar pentru a-l aduce sub un control politic mai strict. Partidul declară că pașii sunt necesari pentru a curăța sistemul judiciar de corupție și de legăturile cu vechiul regim comunist.

Una dintre măsurile adoptate luna trecută impune o vârstă de pensionare de 65 de ani pentru judecătorii Curții Supreme, suspendând aproximativ 40% dintre judecătorii curții, inclusiv președintele acesteia, Małgorzata Gersdorf.

Judecătorii care doresc să rămână în funcție după vârstă pensionării trebuie să ceară permisiunea președintelui Andrzej Duda, ceea ce majoritatea a refuzat să facă, declarând că aceasta slăbește independența sistemului judiciar.