Guvernul Suediei a decis achiziţionarea unui sistem antiaerian Patriot, în încercarea de suplimentare a capacităţilor de apărare pe fondul tensiunilor cu Rusia, informează Mediafax citând Reuters.

Sistemul anti-racheta Patriot de la RaytheonFoto: Raytheon

Administraţia suedeză pentru echipamente militare (FMV) a început negocierile cu firma americană Raytheon în noiembrie 2017, în scopul înlocuirii actualului sistem antiaerian, ineficient la ameninţări balistice.

Negocierile s-au încheiat în aprilie, iar decizia Guvernului de la Stockholm a fost anunţată joi. "Guvernul a decis acordarea permisiunii pentru semnarea contractului cu Statele Unite în scopul achiziţionării sistemului antiaerian Patriot", a comunicat Ministerul suedez al Apărării.

În aprilie, autorităţile suedeze au anunţat că valoarea contractului este de zece miliarde de coroane suedeze (1,13 miliarde dolari / 972 milioane euro). Cifra se poate tripla în funcţie de numărul rachetelor cumpărate.

Suedia, care nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice, a exprimat îngrijorare în legătură cu acţiunile Rusiei, mai ales în contextul anexării regiunii ucrainene Crimeea în 2014.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat recent că va reacţiona dacă Suedia şi Finlanda se apropie de NATO.

În luna mai, Finlanda, Suedia şi Statele Unite au semnat un acord în sensul intensificării cooperării cu structurile militare NATO.

"Acordul semnat în luna mai le permite acestor ţări să participe total la exerciţiile militare NATO. În schimb, NATO le-a acordat acces total, neobstrucţionat în spaţiul aerian şi în apele teritoriale. Eu subliniez că aceste tipuri de măsuri ale colegilor noştri occidentali conduc la distrugerea actualului sistem de securitate, generând lipsă de încredere şi forţându-ne să aplicăm contramăsuri", a declarat de curând Serghei Shoigu, ministrul rus al Apărării.