În acest week-end un val excepțional de căldură va aduce temperaturi de peste 45 de grade în Spania și ar putea fi chiar depășit recordul absolut înregistrat în Europa. Și Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru zonele Córdoba, Jaén, Huelva, Sevilla, unde ar putea fi atinse 46 de grade pe 3 august. În Europa recordurile de temperatură sunt deținute de capitala Greciei, Atena și de orasul Eleusina, unde temperaturile au atins 48 de grade în vara lui 1977. Pentru Spania recordul absolut unanim acceptat este de 47,2 grade, înregistrat la Murcia, în 1994.

O zi extrem de calda in Spania 13 iulie 2017Foto: Meteociel

În mai multe țări din sudul Europei vor fi peste 40 de grade, dar peste 35 de grade vor fi și mai la nord, spre exemplu în zona Benelux - Franța de nord-est.

Foarte cald a fost și anul trecut în Spania, iar pe 13 iulie, la aeroportul Cordoba, în Andaluzia, temperatura a urcat la 47 de grade, la doar un grad de temperatura maximă înregistrata vreodată în Europa: Și în Portugalia maximele au fost de 44 grade, incendiile de pădure făcând peste 60 de morți anul trecut.

Acest an a fost extrem de cald, mai ales în nordul Europei. Au fost 39,5 grade în Germania, 38 în Olanda și nord-estul Franței, 35 în Norvegia și 34 dincolo de Cercul Polar.

În Rusia Europeană a fost extrem de cald în timpul campionatului Mondial, maximele atingând 44 de grade în sud și 35 de grade în nord.