Forțele armate iraniene se pregătesc să execute în curând un exercițiu naval masiv în Golful Persic, aparent cu scopul de a demonstra capacitatea Teheranului de a bloca strâmtoarea Ormuz, prin care trece o rută maritimă cheie pentru transportul de petrol, susțin oficiali americani, potrivit CNN, citată de Mediafax.

Grup de nave iranieneFoto: Tasnim

Exercițiul ar putea începe în următoarele două zile, au declarat doi oficiali americani familiari cu cele mai recente date privind mișcările forțelor militare iraniene.

"Suntem conștienți de intensificarea operațiunilor navale iraniene în Golful Arabic, strâmtoarea Ormuz și Golful Oman. Le monitorizăm îndeaproape și vom continua să colaborăm cu partenerii noștri pentru a asigura libertatea de navigație și libera circulație a comerțului pe căi navigabile internațional", a declarat căpitanul William Urban, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Central al SUA.

Strâmtoarea Ormuz face legătura între Golful Persic și Marea Arabiei, parte a Oceanului Indian. Administrația americană pentru Informații Energetice consideră strâmtoarea drept "cel mai important punct de tranzit pentru petrol din lume", cu 20% din petrolul comercializat în întreaga lume trecând prin această strâmtoare care are o lățime minimă de aproximativ 54 de kilometri.

În contextul amplificării tensiunilor între SUA și Iran, la finalul lunii iulie, președintele iranian Hassan Rouhani a avertizat că Teheranul ar putea închide strâmtoarea strategică Ormuz în cazul în care Admistrația Donald Trump impune măsuri de blocare a exporturilor iraniene de petrol. SUA ar putea introduce sancțiuni împotriva țărilor care importă petrol iranian începând din luna noiembrie.