Mai multe ONG-uri şi oameni politici italieni acuză o navă comercială italiană de a fi încălcat dreptul internaţional prin transportarea înapoi în Libia a 108 migranţi salvaţi în apele internaţionale, potrivit Tribune de Geneva și Il Messaggero, citate de Rador.

Imigranti in Marea MediteranaFoto: Captura YouTube

Nava italiană Asso Ventotto a recondus în Libia migranţii libieni salvaţi pe mare în largul coastelor libiene, violând astfel dreptul internaţional.

Nava de aprovizionare Asso Ventotto a recuperat aceşti migranţi de pe o ambarcaţiune luni seara la circa 60 de mile marine la nord-vest de Tripoli, potrivit parcursului său pe traseele de supraveghere a traficului maritim. În ultimii ani, garda de coastă italiană a coordonat aceste operaţiuni, iar imigranţii erau conduşi în Italia. Începând din luna iunie, Roma s-a debarasat, transferând coordonarea spre garda de coastă a Libiei, care solicită navelor să readucă migranţii la Tripoli.

«Libia/Tripoli nu este un port sigur şi acest lucru poate conduce la o violare a dreptului internaţional», a comentat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (HCR), care încă culege informaţii în legătură cu acest incident.

«Este vorba de o refulare colectivă», a denunţat situaţia Nicola Fratoianni, deputat italian de stânga, în acest moment la bordul unei nave a unui ONG spaniol, are a urmărit schimburile de mesaje radio de pe nava italiană. ONG-ul german Sea-Watch a evocat «prima repatriere realizată de către o navă italiană de ani de zile».

În anul 2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Italia după ce o navă militară italiană a readus migranţii în Libia în anul 2009.

Libia era pe atunci condusă de Muammar Gaddafi, dar a plonjat în haos după căderea regimului acestuia, în 2011. Migranţii africani au fost supuşi unor detenţii arbitrare, abuzurilor, violenţelor şi extorcărilor, în timp ce în Italia 40% din cei care au solicitat azil în ultimii ani au obţinut un permis de sejur.

«Libia nu este un loc sigur (...), nu putem abandona imigranţi acolo», a declarat luni seara Roberto Fico, preşedinte al Camerei Deputaţilor provenind din Mişcarea 5Stele (M5S, populistă), mergând în întâmpinarea manifestanţilor ce se opun livrării de vedete italiene gărzilor de coastă libiene.

Matteo Salvini, ministru de Interne şi şef al Ligii (extremă dreaptă, aliată M5S), a respins criticile: «În ultimele ore, gărzile de coastă libiene au salvat şi au readus în Libia 611 migranţi», a transmis el pe reţelele sociale marţi dimineaţa.

«ONG-urile protestează şi traficanţii îşi pierd business-ul? Foarte bine, continuăm», a adăugat el, repetând sloganul formaţiunii sale: «Porţi închise, inimi deschise».