Ce-ar fi dacă „lumea veche“ pe care a casat-o l-ar dărâma, l-ar da jos? În această perioadă, la toate mesele mesele puterii franceze aflate în plină criză macroniană se pronunţă din ce în ce mai insistent numele socialistului François Hollande, fostul președinte care ar putea candida la alegerile din 2022, deoarece "budinca" are caracteristici specifice și nu toate sunt negative, scrie Il Giornale, citat de Rador.

Francois HollandeFoto: Agerpres

Un om moderat şi „normal“ revine în forţă pentru a contracara aroganța prezidențială a lui Emmanuel Macron, care a ales să se ocupe de departe de afacerea Benalla, pierzând contactul cu mulți francezi care vor răspunsuri clare. Hollande în schimb a reînceput să fie vorbăreț de câteva zile. Vorbeşte la obiect și pare singurul lider capabil să-i atragă de partea sa pe 15-20% din îmbufnaţii lui Macron, aşa cum detectează Le Parisien.

„Aș fi putut să-l înving pe Emmanuel, dar nu am vrut s-o fac, repetă Hollande. Restul se află în cartea publicată în aprilie, 'Lecții de Putere', care de când puterea macroniană este în criză a revenit de actualitate, cu acuzații directe aduse președintelui, printre care şi cea de a fi „înrăutățit“ inegalităţile din rândul cetățenilor. Hollande, mereu discret, face politică. Nu s-a convertit la conferințe, așa cum au făcut după ieşirea lor din scenă Tony Blair și Barack Obama.

„El nu a pierdut“, au explicat mulți dintre foștii săi consilieri. Dispărută din circulație mai multe luni de zile, vechea sa echipă a reînceput să ocupe din nou paginile ziarelor. Cotidienele îi vânează pe colaboratori şi pe amici pentru a afla care sunt intențiile fostului șef de stat.

După aproape doi ani de „lume nouă“ (Macron a părăsit echipa de guvern în august 2016 pentru aventura En Marche!), totul pare schimbat. Hollande vrea să-şi ia revanşa: „E greu să rămâi tăcut, nu poţi să nu-l comentezi pe Macron“, a spus Hollande în timpul ceremoniei de la Panteon pentru Simone Veil. Un loc al memoriei, potrivit pentru a le reaminti francezilor de punctele sale tari: abilitatea de a asculta și medierea. Revenirea fostului președinte în 2022 nu mai pare o himeră.

Cuvintele și zâmbetele schimbate cu noi amici (inclusiv cu Sarkozy) confirmă acest lucru. La Pantheon, în timp ce Macron vorbea, Hollande se afla la stânga lui Sarko cu Carla Bruni și cu partenera sa, actrița Julie Gayet, alt personaj care lucrează cu discreţie la relansarea lui: „Multe persoane speră că va reveni la putere, aceasta este realitatea“, admite aceasta. Planul relansării Partidului Socialist, care continuă să nu aibă un lider, trece prin ambiția sa de a reveni la Palatul Elysee și de viitoarelor alegeri municipale.

Miercuri, Macron și Brigitte vor găzdui guvernul la Palatul Elysee pentru a atenua nemulțumirile executivului provocate de scandalul Benalla, fostul bodyguard care ar putea fi convocat de către comisia de anchetă a Senatului în luna septembrie. Până atunci, Hollande va fi pregătit să se desfășoare în toată splendoare sa. Între timp, la orizont se întrevăd deja alte polemici provocate de faptul că cuplul prezidențial se va refugia timp de două săptămâni și jumătate la Brégançon, reședința oficială a liderilor francezi de pe Coasta de Azur, o vacanţă mult discutată din cauza luxoasei piscine dorite şi construite de Macron.