Doar președintele rus Vladimir Putin s-ar bucura de absența unui acord cu Uniunea Europeană în privința Brexit, a afirmat marți noul ministru britanic de externe, Jeremy Hunt, citat de AFP.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

"Dacă sfârșim fără acord, doar Putin se va bucura", a declarat Hunt, într-un interviu pentru postul public de radio France Inter.

"Cred că, dacă privim agresiunea rusească, trebuie să recunoaștem că este un moment foarte instabil al istoriei. Există Crimeea, există arme chimice pe străzile Angliei care, considerăm noi, au fost autorizate de Rusia", a declarat el, referindu-se la anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia și otrăvirea unui fost agent dublu rus cu Novicioc, un act atribuit de Londra Moscovei.

În vizită la Paris, unde continuă primul său mare turneu în străinătate după China și înainte de Austria, șeful diplomației britanice a subliniat încă o dată riscurile unui "no-deal" (absența unui acord) privind ieșirea Marii Britanii din UE.

"Ceea ce mă preocupă acum este riscul real al unui Brexit fără acord", a declarat el.

"Guvernul britanic a propus o soluție dar mă tem că mulți oameni cred în UE că este suficient să mai aștepte pentru o schimbare a liniei dure a Marii Britanii. Acest lucru nu se va întâmpla și un Brexit fără un acord va fi o tragedie pentru Europa, dificilă economic - dar vom găsi o modalitate de a prospera - dar ceea ce mă îngrijorează cel mai mult e că poate schimba sentimentul britanicilor față de Europa, cu un impact profund asupra parteneriatului nostru internațional. Este un moment foarte, foarte important, istoric", a avertizat el, în franceză.

Londra și Bruxellesul ar trebui să ajungă la un acord la jumătatea lunii octombrie pentru organizarea divorțului, programat la sfârșitul lui martie 2019, și să pună bazele viitoarei lor relații, dar negocierile bat pasul pe loc.