​Serviciile de spionaj din SUA au detectat semne care par să indice că regimul din Coreea de Nord ar fabrica una sau două noi rachete balistice intercontinentale, relatează cotidianul Washington Post, citând oficiali americani neidentificați. Serviciile de spionaj cred că procesul de fabricare a rachetelor se desfășoară într-un complex de cercetare din Sanumdong, în apropierea Phenianului, transmite agenția Reuters, preluată de Mediafax.

Sanumdong Foto: CNBC

În pofida angajamentelor privind denuclearizarea, asumate de liderul nord-coreean Kim Jong-Un în cursul întrevederii istorice cu președintele SUA, Donald Trump, există tot mai multe semnale care indică faptul că regimul de la Phenian continuă să-și dezvolte arsenalul nuclear și balistic.

Până în acest moment, nu au existat semne clare de progres în ceea ce priveşte denuclearizarea Coreei de Nord după întrevederea de la Singapore din 12 iunie.

La începutul lunii iulie, Coreea de Nord a acuzat administraţia de la Washington că insistă "unilateral şi într-un stil de gangster cu denuclearizarea", catalogând drept "regretabilă" această atitudine. Totuşi, Ministerul de Externe de la Phenian a subliniat că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, vrea în continuare "relaţii de prietenie şi încredere" cu preşedintele Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a afirmat în cursul lunii iulie că nu există "un termen limită" pentru denuclearizarea Coreei de Nord şi că nu este necesară grăbirea procesului. Asta deşi anterior subliniase că dezarmarea va începe "foarte repede".

Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a declarat recent ca regimul de la Phenian continuă să producă materiale fisibile pentru fabricarea de bombe nucleare. Washingtonul încearcă în continuare pe cale diplomatică să convingă Phenianul să renunțe la programul său atomic, a adăugat Pompeo.