China și Regatul Unit intenționează să înceapă discuții între cele două țări după ieșirea Londrei din Uniunea Europeană, a declarat luni la Beijing noul șef al diplomației britanice. Jeremy Hunt a rezervat pentru China prima să vizită în afara Europei după nominalizarea sa la începutul lunii iulie, de către Theresa May, în locul lui Boris Johnson, care a demisionat din cauza dezacordurilor cu șefa guvernului privind strategia pentru Brexit, potrivit Rador, care citează La Libre.

Jeremy HuntFoto: Flickr/ Ted Eytan

Într-o conferință de presă împreună cu omologul său chinez, Wang Yi, dl Hunt a relatat că Beijingul a sugerat un acord de liber-schimb cu Regatul Unit când această țară va fi părăsit UE, la sfârșitul lui martie 2019. “Am discutat despre oferta făcută de ministrul afacerilor externe, Wang Yi, de a începe o negociere pentru un posibil acord de liber-schimb între Marea Britanie și China după Brexit”, a declarat dl Hunt.

“Ne felicităm pentru asta și am spus că vom analiza” această posibilitate, a spus el.Cu ocazia unei vizite la Beijing la începutul anului, prim-ministrul Theresa May a vorbit despre o accelerare a negocierilor pentru ridicarea barierelor comerciale dintre cele două țări.

Chinezi și britanici au proclamt în ultimii ani o “epocă de aur” a relațiilor lor, care s-a tradus în 2015 printr-o vizită de stat a președintelui Xi Jinping în Regatul Unit, în cursul căreia a fost primit cu mare pompă de regina Elisabeta a II-a.

În vreme ce Regatul Unit părăsește UE și devine din ce mai mult orientat spre exterior, sunetm deciși să adâncim acest parteneriat (cu China)”, a declarat dl Hunt, citat într-un comunicat al ministerului său înaintea începerii negocierilor.

De la decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, printr-un referendum din iunie 2016, Londra își înmulțește contactele diplomatice pentru a pregăti acorduri comerciale care să se substituie celor ale Bruxellesului.După China, dl Hunt va merge la Paris și Viena pentru discuții consacrate tot Brexit, dar și problemelor de securitate internațională, “ca amenințarea venind din Rusia, războiul din Siria și acordul (nuclear) iranian”, potrivit ministerului.

Este vorba de prima călătorie în străinătate de asemenea importanță pentru dl Hunt de la numirea sa.

Londra și Bruxellesul trebuie să ajungă la un acord până la jumătatea lunii octombrie pentru a-și organiza divorțul și a pune bazele viitoarei lor relații, dar negocierile trenează în timp. Joi, negociatorul șef pentru Uniunea Europeană, Michel Barnier, a răspuns “planului Chequers" al Theresei May, o propunere care urmărește să păstreze legăturile comerciale strânse cu continentul, după Brexit.