Parlamentul macedonean a stabilit pe 30 septembrie data referendumului în care macedonenii trebuie să își exprime opțiunea privind aderarea la NATO și UE și privind înțelegerea cu Grecia, potrivit căreia țara urmează să preia numele de Republica Macedonia de Nord, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

68 de deputați din Parlamentul macedonean cu 120 de locuri au votat în favoarea organizării unui referendum cu întrebarea: ”Sunteți în favoarea aderării la NATO și UE și acceptarea acordului de nume dintre Macedonia și Grecia?”

Deputații naționaliști din opoziție Organizația Revoluționară Internă Macedoneană - Partidul Democrat pentru Unitate Națională Macedoneană nu au fost prezenți la ședință.

În iunie, NATO a trimis o invitație Macedoniei de a începere discuțiile pentru aderarea la alianță, după acordul cu Grecia privind fostul nume iugoslav.

Grecia a refuzat să accepte numele țării Macedonia, din cauza provinciei grecești Macedonia, și a blocat aderarea acesteia la UE și NATO.

Naționaliștii, inclusiv președintele Gjorge Ivanov, și VMRO-DPMNE se opun acordului cu Grecia, spunând că este împotriva Constituției țării. Aceștia se opun și referendumului.