Președintele Statelor Unite, Donald Trump, îl primește luni la Casa Albă pe șeful guvernului italian, Giuseppe Conte, lider populist european cu care are afinități în special în politicile privind domeniul imigrației și cel al comerțului, notează AFP.

Conte si Trump la G7Foto: Corriere Tv

Cei doi vor avea convorbiri tête-à-tête, apoi discuțiile bilaterale se vor desfășura în format lărgit, potrivit Casei Albe.

"Italia este un aliat important al NATO, un partener important în Afganistan și Irak, și este esențial pentru stabilizarea regiunii mediteraneene", a indicat administrația prezidențială americană, la anunțarea vizitei, la sfârșitul lunii iunie.

Noul prim-ministru al Italiei a fost caracterizat drept "super" de Donald Trump, la ultima întâlnire G7 din Canada.

De altfel, Trump și Conte s-au salutat călduros la fotografia de grup de la summit.

“Este foarte ferm în ceea ce privește imigrația, ca și mine", a declarat Trump, care nu renunță la ideea construirii unui zid de-a lungul frontierei cu Mexicul și care nu a ezitat să separe copiii de părinții imigranți ilegali.

Giuseppe Conte a fost ales pentru a conduce guvernul italian de liderii partidelor care au câștigat alegerile legislative din martie - Mișcarea 5 stele (anti-sistem) și Liga (extrema dreaptă). El dorește să reformeze Regulamentul Dublin, ce atribuie responsabilitatea cererilor de azil în Uniunea Europeană primei țări membre în care persoana este înregistrată. Potrivit Romei, procedura pune prea multă presiune pe țările mediteraneene.

Cei doi împărtășesc același scepticism în ceea ce privește liberul schimb.

Liderul de la Casa Albă a denunțat mai multe acorduri internaționale precum ALENA (cu Canada și Mexic) sau Acordul de liber schimb trans-Pacific (CTE), în timp ce guvernul lui Conte refuză să ratifice Acordul de liber schimb UE-Canada (CETA).