Poliţia israeliană a eliberat duminică doi italieni care au desenat pe zidul de separaţie din Cisiordania un portret gigant al tinerei palestiniene Ahed Tamimi, pusă în libertate în aceeaşi zi, relatează AFP, preluată deAgerpres.

Portretul lui Ahed TamimiFoto: YouTube

"Cei doi italieni suspectaţi că au vandalizat gardul de securitate (zidul de separaţie) în zona Bethleem" au fost eliberaţi, a anunţat poliţia israeliană într-un comunicat, fără să precizeze identitatea cetățenilor.

"Viza lor de sejur a fost însă anulată şi vor trebui să părăsească Israelul în 72 de ore. În cazul în care nu se conformează, vor fi expulzaţi", au avertizat forțele de ordine.

Palestinianul care îi însoţea a fost şi el eliberat din închisoare pe motivul "implicării sale minore" în faptele reproşate celor doi italieni.

Ministrul italian de externe, Enzo Moavero Milanesi, a anunţat şi el duminică seară într-un comunicat că "a aflat cu uşurare" despre eliberarea celor doi cetățeni.

Înaltă de 4 metri, fresca reprezintă faţa unei tinere în vârstă de 17 ani, Ahed Tamimi,devenită un simbol al rezistenţei contra ocupaţiei israeliene în Cisiordania.

Ea a fost întemniţată 8 luni pentru că a pălmuit doi soldaţi israelieni în curtea casei familiale.

Tânăra şi mama ei au fost eliberate duminică.

Cei doi italieni şi palestinianul au fost arestaţi sâmbătă de paza de frontieră israeliană, aflată în subordinea poliţiei.

Miercuri, artistul de stradă italian Jorit Agoch, originar din regiunea Napoli, a susţinut că este autorul portretului lui Ahed Tamimi. Un mesaj publicat sâmbătă seară pe o pagină de Facebook cu numele lui anunţase că a fost arestat. Bărbatul cerea ajutor.

Tamimi a devenit un personaj cunoscut după ce incidentul produs la 15 decembrie 2017 în apropierea casei sale din satul Nabi Saleh a fost transmis live pe Facebook de către mama ei.

Autorităţile israeliene i-au adus tinerei 12 acuzaţii, printre care atac în formă agravată. În luna martie, Ahed Tamimi a pledat vinovată la acuzaţia de atac și a fost condamnată la 8 luni de închisoare.

Tânăra a fost eliberată din motive administrative.