Țările G20 sunt îngrijorate de utilizarea tot mai frecventă a măsurilor comerciale protecționiste și și-au luat angajamentul de a reforma regulile Organizației Mondiale a Comerțului cu privire la agricultură, se arată în declarația comună a miniștrilor agriculturii, semnată la Buenos Aires, notează Mediafax.

"Suntem îngrijorați de utilizarea tot mai mare a măsurilor netarifare protecționiste, incompatibile cu regulile OMC. Ne afirmăm atât drepturile, cât și obligațiile noastre incluse în acordurile OMC, precum și angajamentul nostru de a ne baza măsurile sanitare și fitosanitare, reglementările tehnice privind standardele, orientările și directivele internaționale, recomandările stabilite de organizațiile internaționale relevante, evaluarea riscului adecvat circumstanțelor, precum și să ne abținem de la adoptarea nenecesară a obstacolelor în calea comerțului internațional", se arată în declarația comună, semnată inclusiv de reprezentantul Statelor Unite.

De altfel, produsele agricole ale Statelor Unite au și fost ținta unor măsuri de retorsiune ale Chinei, Mexicului, Canadei și Uniunii Europeane ca răspuns la taxele vamale americane pe oțel și aluminiu.

Potrivit Reuters, care-l citează pe Secretarul Agriculturii al SUA, Sonny Perdue, administrația președintelui Donald Trump intenționează să aplice un plan de subvenționare a agricultorilor americani cu o valoarea estimată între șapte și opt miliarde de dolari, cu scopul atenuării efectelor pe care sancțiunile le au asupra sectorului agricol american.

Miniștrii de agriculturii și-au asumat, de asemenea, să aducă și schimbări regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) care guvernează comerțul cu produse agricole - însă fără să se menționeze și modalitățile în care acest lucru va fi făcut.

"Recunoscând rolul important al OMC, suntem de acord să continuăm procesul de reformare al regulilor comerciale din domeniul agricol în cadrul mandatului existent", se precizează în declarația comună.

Declarația vine pe fondul unor promisiuni deja făcute, miercuri, de către Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker lui Donald Trump cu privire la reformarea OMC. De altfel, în lunile anterioare, au apărut mai multe informații conform cărora președintele american ar intenționa scoaterea Statelor Unite din OMC - un scenariu, oricum, discutabil întrucât ar avea nevoie de aprobarea Congresului.

Concluziile cu privire la amenințările la adresa comertului internațional al miniștrilor agriculturii țărilor G20 sunt similare cu cele din urmă cu o săptămână ale miniștrilor de finanțe ai aceluiași grup. În declarația semnată de miniștrii de finanțe, în rândul amenințărilor la adresa comerțului erau incluse creșterea vulnerabilităților financiare, intensificarea tensiunilor comerciale și a celor geopolitice, dezechilibrele globale și inegalitatea.

Printre temele majore discutate în cadrul întâlnirii miniștrilor agriculturii statelor G20 s-au mai numărat gestionarea responsabilă a solului, reducerea risipei alimentare și rolul tehnologiei în agricultură.

Grupul țărilor G20 deține 60% din totalul suprafeței agricole de la nivel global și sunt responsabile pentru 80% din producția de produse agricole.