Președintele ucrainean Petro Poroshenko a afirmat sâmbătă că influența Bisericii Ortodoxe subordonate Patriarhiei Moscovei, care numără milioane de credincioși în Ucraina, constituie o "amenințare directă la securitatea națională" a țării sale, relatează AFP.

Petro PoroshenkoFoto: Agerpres/Xinhua

"Consider absolut necesar să tăiem toate tentaculele cu care țara agresoare operează în interiorul statului nostru", a declarat Poroshenko, făcând referire la Rusia.

Potrivit lui Poroshenko, Biserica Ortodoxă ce ține de Patriarhia Moscovei "nu este separată de statul (rus) decât pe hârtie", aceasta "susținând în totalitate și necondiționat politica revanșardă și imperialistă a Kremlinului".

Președintele ucrainean a făcut aceste declarații în cadrul ceremoniilor ce marchează împlinirea a 1030 de ani de la creștinarea Rusiei Kievene, a cărei moștenire istorică este disputată de Rusia și Ucraina din prezent.

Zeci de mii de credincioși ucraineni aparținând Bisericii Ortodoxe subordonate Patriarhiei Moscovei au defilat deja vineri, sub înalta supraveghere a forțelor de ordine, pentru marcarea acestei date. Poliția s-a temut de confruntări cu naționaliștii ucraineni.

Ucraina are două biserici ortodoxe disidente față de Patriarhia Moscovei, între care cea a Patriarhiei Kievului. Însă acestea nu sunt recunoscute de nicio altă biserică ortodoxă din lume.

Biserica dependentă de Patriarhia Moscovei rămâne cea mai importantă comunitate religioasă din țară după numărul de parohii. Însă, potrivit unui sondaj din 2015, 44% dintre ucraineni se identifică drept credincioși ai Patriarhiei Kievului și doar 21% ai bisericii subordonate Patriarhiei Moscovei.

Deseori tensionate, relațiile dintre cele două biserici au fost exacerbate odată cu criza ruso-ucraineană marcată de anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014 și urmată apoi de conflictul din estul separatist pro-rus al Ucrainei, soldat cu peste 10.000 de morți.