Incendiul de vegetaţie declanşat de la începutul săptămânii în nordul Californiei, supranumit "tornada de foc", continuă să se extindă sâmbătă, după ce a ucis doi pompieri şi a distrus sute de clădiri, provocând evacuarea a mii de oameni, relatează Agerpres citând Reuters.

Incendii de amploare in CaliforniaFoto: Captura YouTube

Aproximativ 3.400 de pompieri acţionează la sol şi din elicoptere şi avioane cisternă în încercarea de a stopa extinderea incendiului „Carr” care a distrus o mare parte din oraşul Redding, o localitate cu 90.000 de locuitori. Peste 38.000 de locuitori din Redding şi-au părăsit casele joi, pe când incendiul creştea în intensitate şi începea să se extindă cu repeziciune. Focul a distrus 500 de clădiri şi a mistuit micuţa localitate Keswick, cu 450 de locuitori.

Incendiul, controlat doar în proporţie de 3% după 6 zile de la declanşare, a fost alimentat de temperaturile ridicate şi de nivelul scăzut de umiditate. Ken Pimlott, directorul Departamentului californian pentru protecţie împotriva incendiilor (CalFire), a precizat că pompierii mai au mult de luptă până să ajungă să controleze şi să stingă incendiul.

Un pompier care conducea un buldozer şi un altul din cadrul Departamentului de pompieri din Redding şi-au pierdut viaţa în lupta cu flăcările. La spitalul din Redding au fost internate opt persoane, printre care şi trei pompieri, cu arsuri şi intoxicaţii cu fum.

Flăcările s-au transformat într-o adevărată furtună de foc joi, când au trecut peste Râul Sacramento şi au pătruns în zona vestică a oraşului Redding (la aproximativ 240 de kilometri nord de Sacramento). Vântul puternic a mărit intensitatea flăcărilor şi a transformat incendiul într-o "tornadă de foc".

Între timp, pompieri şi poliţişti merg din uşă în uşă în cadrul unei acţiuni de evacuare a zonelor spre care ar putea înainta incendiul.

Guvernatorul Californiei Jerry Brown a solicitat ajutor federal pentru a preîntâmpina o "catastrofă iminentă" în Shasta County şi pentru a asigura provizii de hrană şi apă atât pentru persoanele evacuate cât şi pentru animalele salvate de la fermele din zonă.

Până vineri dimineaţă, incendiul declanşat luni a ars o suprafaţă de 18.000 de hectare.