Vladimir Putin și Donald Trump au făcut schimb de amabilități, vineri, pe marginea unei eventuale noi întâlniri bilaterale, la zece zile după primul lor summit, președintele rus declarându-se "pregătit să meargă la Washington", iar omologul său american - "deschis" ideii unei vizite oficiale la Moscova, relatează AFP.

Donald Trump si Vladimir PutinFoto: Agerpres/EPA

"Suntem pregătiți să-l invităm pe președintele Trump la Moscova, el are această invitație, i-am vorbit despre ea. Eu sunt pregătit să merg la Washington", a declarat Vladimir Putin, vineri, într-o conferință de presă la Johannesburg, în marja summitului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud).

"Sunt pregătit, însă, repet înc-o dată, (doar) dacă vor fi create acolo condiţii corespunzătoare de lucru", a atenționat liderul de la Kremlin.

Casa Albă a reacționat imediat, anunțând că președintele american este deschis ideii de a efectua o vizită la Moscova.

"Președintele Trump așteaptă cu nerăbdare să îl primească pe președintele Putin la Washington după Anul Nou și este deschis unei vizite la Moscova după primirea unei invitații oficiale", a transmis Executivul american într-un comunicat.

Primul summit al celor doi lideri a avut loc pe 16 iulie, la Helsinki (Finlanda). Evenimentul a provocat un scadal în Statele Unite, unde declarațiile președintelui american au fost considerate prea conciliante față de omologul său rus.

Vladimir Putin a apreciat discuțiile ca fiind "foarte reușite", în timp ce Donald Trump le-a calificat drept un "mare succes".

Aceste întâlniri cu Trump sunt "utile", a insistat vineri Putin. "Contactele la cel mai înalt nivel politic sunt necesare", a subliniat el, explicând că "nu poate fi discutat totul la telefon".

Astfel, liderul de la Kremlin a menționat în special printre subiectele de discuție Tratatul ruso-american privind reducerea armamentului nuclear (Noul tratat START), care urmează să expire în 2021.

"Îl vom prelungi sau nu? (...) Dacă nu începem negocierile de astăzi, în 2021 acest tratat va înceta să existe", a afirmat Putin.

Planificat inițial în această toamnă, la Washington, următorul summit Trump-Putin va avea loc în final "anul viitor", a anunțat miercuri Casa Albă.

Motivul invocat: trebuie încheiată mai întâi ancheta privind ingerința rusă în alegerile prezidențiale americane din 2016 și cu privire la presupusa înțelegere secretă între echipa de campanie a lui Trump și Kremlinul lui Putin, calificată de Casa Albă drept o "vânătoare de vrăjitoare", astfel încât să nu fie afectate discuțiile dintre cei doi lideri.

Vladimir Putin a evocat însă vineri "posibile contacte în cadrul forumurilor internaționale", în condițiile în care cei doi președinți sunt așteptați la două summituri în luna noiembrie - APEC și G20.

Putin l-a elogiat de asemenea pe omologul său american: "Marea calitate a președintelui Trump este că încearcă să-și îndeplinească promisiunile făcute alegătorilor americani".