Senatorul de Arizona, John McCain, a castigat marti alegerile primare republicane in Florida, in timp ce Hilary Clinton le-a castigat pe cele democrate, relateaza AFP.

Potrivit proiectiilor dupa verificarea a 30 % din buletinele de vot, rezultatele au fost destul de stranse in tabera republicanilor. John McCain ar obtine 36 % din voturi, fiind urmat de miliardarul Mitt Romney, cotat cu 32 %. Fostul primar al New Yorkului, Rudolf Giuliani, s-ar clasa pe locul al treilea cu 15 % din sufragii.

McCain si Romney au avut tot mai multe "controverse" in ultimile zile, principalele teme de discutiie fiind campurile economiei si securitatii nationale. Miliardarul Romney i-a reprosat lui Mc Cain ca nu intelege nimic din economia americana, in timp ce senatorul de Arizona, erou al razboiului din Vietnam, a afirmat ca daca americanii ar fi actionat la sugestia guvernatorul Romney, "Al-Qaida s-ar fi bucurat astazi de o mare victorie".

In tabara democratilor, Hillary Clinton a fost declarata castigatoare detasata cu 50 % din voturi fata de 32 % pentru Barack Obama, dupa verificarea voturilor in 64 % din birourile electorale. Lupta dintre fosta prima doamna si senatorul american de culoare se anunta a fi foarte stransa. Fiecare a castigat cate doua runde de vot: Hillary in New Hampshire si Nevada, iar Obama in Iowa si Carolina de Sud.

Alegerile din Florida sunt ultimele inaintea scrutinului din 5 februarie, data cunoscuta sub numele de “ supertuesday ”, cand electoratul din 21 de state este chemat simultan sa se pronunte asupra candidatilor republicani si democrati.

Printre urmatoarele 21 de state in care candidatii vor consulta electoratul figureaza California, New york, New Jersey si Illinois. Un sondaj publicat marti de Los Angeles Times estimeaza ca McCain si Clinton au un net avantaj in California.