Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a indicat că Marea Britanie a promis noi "propuneri concrete" pentru a depăşi divergenţele în chestiuniea frontierei irlandeze, la finalul unei noi serii de discuţii la Bruxelles, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Michel Barnier, negociatorul-sef al UEFoto: europarl.europa.eu

Pe de altă parte, Michel Barnier a respins o propunere a Londrei referitoare la viitoarea relaţie dintre Londra şi cei 27, dând asigurări că UE "nu poate delega şi nu va delega aplicarea politicii sale şi a regulilor sale vamale" unei terţe ţări.

"Dorim amândoi să încheiem în octombrie un acord", a insistat negociatorul-şef european la o conferință de presă comună cu ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab. Raab a venit la Bruxelles pentru o sesiune de trei zile de lucru între cele două echipe de negociatori.

"Îmi iau angajamentul să insuflu o nouă energie în aceste discuţii, alături de Michel. Am convenit să vedem din nou la jumătatea lui august", a declarat ministrul britanic.

Londra şi Bruxelles-ul ar trebui să ajungă la un acord până la jumătatea lunii octombrie pentru a-şi organiza divorţul, programat la sfârşitul lui martie 2019, şi pentru a pune bazele viitoarei lor relaţii, însă europenii sunt îngrijoraţi că discuţiile se vor bloca, pe fondul fragilităţii politice a premierului britanic, Theresa May.

Michel Barnier şi Dominic Raab au confirmat ieri că problema frontierei irlandeze rămâne unul din principalele obstacole. Obiectivul comun al celor două părţi este de a evita revenirea la o frontieră "dură" între Republica Irlanda, care va rămâne în UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord.

"Marea Britanie a promis să vină din nou spre noi cu propuneri concrete privind modul de a răspunde preocupărilor noastre", a subliniat Michel Barnier.

El a insistat asupra necesităţii de a avea o "plasă de siguranţă" (backstop) pentru a garanta că nu va exista o frontieră "dură" după Brexit în Irlanda.

Bruxelles-ul doreşte mai ales ca Irlanda de Nord să poată rămâne aliniată pe termen nelimitat la reglementările UE în cazul absenţei altei soluţii. "Cu pragmatism de o parte şi de alta, sunt convins că putem găsi o soluţie viabilă", a răspuns Dominic Raab, subliniind la rândul său că o "plasă de siguranţă" va putea fi aplicată "numai o perioadă limitată în timp".

Theresa May şi-a propus să rezolve problema irlandeză prin intermediul noii relaţii comerciale cu UE după Brexit, cu o nouă "zonă de liber schimb pentru bunuri", incluzând un "aranjament vamal simplificat".

"UE nu poate delega şi nu va delega aplicarea politicii sale şi a regulilor sale vamale, de colectare a TVA şi accizelor unui nemembru care nu va fi supus structurilor de guvernare ale UE", a avertizat Michel Barnier. "Orice aranjament vamal sau uniune vamală - şi am spus mereu că UE este deschisă unei uniuni vamale - trebuie să respecte acest principiu", a adăugat el.