Noua Zeelandă a aprobat o lege care acordă victimelor violenței domestice un concediu plătit de 10 zile pentru a putea să-și părăsească partenerii și să-și găsească o nouă locuință pentru a se proteja pe sine și pe copii, ceea ce reprezintă o premieră la nivel mondial, relateazăThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Membrii Parlamentului au aplaudat și ovaționat adoptarea legii, miercuri seară, cu 63 de voturi la 57. Este rezultatul a șapte ani de muncă depusă de Jan Logie, de la Partidul Verzilor, care a lucrat la un adăpost pentru femei înainte de a deveni politician.

Noua Zeelandă are una dintre cele mai ridicate rate de violență domestică dintre țările dezvoltate, iar polițiștii răspund incidentelor de violență domestică la fiecare patru minute. Potrivit estimărilor, costurile pe care Noua Zeelandă le plătește pentru violența în familie sunt cuprinse între 4,1 miliarde de dolari și 7 miliarde de dolari pe an.

Noua lege va produce efecte în luna aprilie a anului viitor și stipulează că orice persoane care experimentează violență domestică va avea dreptul la 10 zile de concediu plătit, adițional la vacanțele standard și drepturile la concediu pe caz de boală.

În luna martie, și guvernul din Australia a anunțat că va introduce o legislație care va permite angajaților să își ia un concediu neplătit de cinci zile pentru a-și rezolva problemele ce țin de violența domestică.