Fostul campion de cricket Imran Khan a revendicat joi victoria partidului său în alegerile parlamentare din Pakistan, marcate de un climat tensionat și de acuzații de fraude, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am reușit. Ne-a fost dat un mandat", a declarat Imran Khan, într-o intervenție televizată în direct de la cartierul său general din Bani Gala, la câțiva kilometri de Islamabad.

Rezultatele oficiale ale votului nu au fost încă anunțate oficial de Comisia electorală pakistaneză (ECP) la aproape 24 de ore după închiderea birourilor de vot, miercuri.

În ciuda acestui fapt, sute de partizani ai săi au sărbătorit miercuri seara victoria, dansând și cântând pe străzi.

Numărarea buletinelor de vot a întârziat din cauza unor "probleme tehnice" legate de utilizarea unui nou soft electoral, a justificat Comisia electorală.

Aceste întârzieri au hrănit zvonurile legate de manipularea rezultatelor, în condițiile în care Khan este suspectat că a beneficiat de sprijinul ascuns al puternicei armate pakistaneze.

Miercuri seara, PML-N, partidul la putere în ultimii cinci ani, a anunțat că "respinge integral rezultatele (...) din cauza neregulilor evidente și masive".

Și alte partide politici au acuzat fraude.

Aceste controverse vin în urma unei campanii considerată de unii observatori drept cea mai "murdară" din istoria țării din cauza numeroaselor manipulări, dar marcată și de o vizibilitate sporită a partidelor religioase extremiste.