Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele american Donald Trump au anunțat miercuri că au ajuns la un acord, dezamorsând diferendul comercial dintre Washington și Bruxelles, care a avut ca rezultat impuneri reciproce de taxe comerciale, anunță AFP.

Juncker si TrumpFoto: Colaj foto

Statele Unite și Uniunea Europeană au ajuns la un „acord“, a declarat Jean-Claude Juncker susținând că ambele părți doresc soluția cu „zero“ tarife în comerțul industrial, cu excepția industriei de automobile. Potrivit unei surse europene, nu va fi impus niciun nou tarif vamal asupra importurilor de automobile europene în Statele Unite, o chestiune deosebit de delicată pentru Berlin.

Uniunea Europeană va crește „imediat“ importurile de soia din SUA, a declarat Trump și a promis să revizuiască problema tarifelor pe importurile din UE de oțel și aluminiu.

Potrivit lui Trump, UE va achiziţiona mai mult gaz petrolier lichefiat din SUA. Donald Trump, care a anunțat înființarea "imediată" a unui grup de lucru, a mai spus că relațiile dintre Washington și Bruxelles intră într-o "fază nouă".

UPDATE 01:15 Germania a salutat rezultatul negocierilor văzând un "progres" pentru a evita un război comercial și a salva milioane de locuri de muncă, a scris Ministrul german al Economiei Peter Altmaier pe Twitter.

În SUA, industria auto germană dispune de peste 118.000 de angajaţi, iar 60% din producţia sa americană este exportată în alte ţări.

Trump a ameninţat să majoreze cu 20% impozitele impuse importurilor de maşini europene. Miliardarul a transmis prin Twitter că America ar trebui "să le producă aici", sugerând astfel că pe piaţa americană ar trebui să fie comercializate mai multe maşini europene produse în SUA.

UE a reacționat ameninţând cu măsuri de acelaşi calibru şi enumerat o serie de produse americane extrem de populare care ar putea suporta o serie de taxe suplimentare ca urmare a măsurilor promise de preşedinte.

Compania americană producătoare de motociclete, Harley-Davidson, a avertizat Washingtonul că, în urma acestor majorări, profiturile sale s-ar putea reduce la jumătate. Firma susţine că profitul s-ar situa între 9 şi 10%, comparativ cu cel de anul trecut, care a fost de 20%.

"Tarifele sunt cele mai grozave! Orice ţară care tratează SUA cu rea credinţă va trebui să negocieze un acord corect sau să suporte taxele", a fost reacția lui Trump.