Marţi, președintele american Donald Trump a apărat impunerea de tarife vamale asupra principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite, subliniind în special modul în care Uniunea Europeană a beneficiat de această situație.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este incredibil ce ne face Uniunea Europeană. (...) Statele UE par drăguţe, dar sunt dure", a declarat el în Kansas City, Missouri, în ajunul întâlnirii sale la Casa Albă cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Toți vin să mă vadă la Casa Albă", a adăugat el, reiterându-şi voința de a da dovadă de fermitate, potrivit rador, care citează Le Vif.

Puțin mai devreme, într-o serie de tweet-uri, el și-a apărat îndelung abordarea care nu face - nici pe departe - unanimitate în tabăra proprie.

"Tarifele vamale sunt cele mai bune! Fie o țară care a tratat Statele Unite în mod nedrept (...) negociază un acord echitabil, fie este supusă unor tarife vamale. Nimic mai simplu", a postat el pe Twitter.

"Totul va fi bine", a continuat el.

El a ironizat "țările care ne-au tratat incorect în materie de comerț, ani de zile" și "care vin toate la Washington pentru a negocia", a adăugat el, "Mai bine târziu decât niciodată!"

Casa Albă amenință importurile de autoturisme europene cu taxe de import, fapt care ar provoca inevitabil o ripostă a Bruxelles-ului dacă acestea ar intra în vigoare. Pentru a-și apăra industria auto germană, cancelarul Angela Merkel a declarat că este "gata" să negocieze cu Statele Unite o scădere generală a tarifelor în acest sector.

Din iunie, Washingtonul aplică tarife punitive pentru toate importurile de oțel și aluminiu. Europenii au contracarat prin impozitarea produselor americane emblematice. De mai multe luni, Donald Trump conduce un atac împotriva marilor rivali comerciali ai Statelor Unite, începând cu Beijingul și Uniunea Europeană. El a impus, de asemenea, renegocierea acordului de comerț liber nord-american (NAFTA), în vigoare din 1994 între Statele Unite, Canada și Mexic.