O jurnalistă și deputată rusă cunoscută pentru laudele la adresa lui Stalin și a ideilor sale ultraconservatoare a fost numită la conducerea Comisiei de Cultură din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, relatează AFP.

Elena IampolskaiaFoto: Captura video

Oficialii Dumei au salutat, într-un comunicat de presă care anunță numirea sa, "calitățile profesionale și personale" și "perspectiva foarte sobră asupra lucrurilor" ale Elenei Iampolskaia, a cărei candidatură a fost avansată de partidul la putere în Rusia.

"Există doar două forțe capabile să mențină Rusia deasupra prăpastiei: prima se numește Dumnezeu și a doua Stalin", a spus ea într-un articol din ziarul Izvestia din 2007.

"Naționalismul este răspunsul sufletului și al trupului la ștergerea forțată a frontierelor, la globalizarea spațiului nostru intim și chiar genetic", a scris ea într-un alt text din anul 2011.

Jurnalista devenită deputată în 2016, Elena Iampolskaia este, de asemenea, cunoscută pentru susţinerea unei controversate legi din 2013 care pedepseşte ”propaganda homosexuală în rândul minorilor”, o lege care a fost criticată de organizaţiile neguvernamentale pentru drepturile omului.

Regizorul rus de teatru Iosif Raihelgaus a calificat nominalizarea Elenei Iampolskaia pentru acest post drept ”monstruoasă”, în timp ce alţi reprezentanţi ai cercurilor culturale, precum scriitorul Zahar Prilepin, au salutat decizia.

Postul de președinte al Comisiei pentru Cultură din Dumă a devenit vacant după moartea cineastului Stanislav Govorukhin, în luna iunie.