Peste 150 de oameni au murit miercuri într-o serie de atacuri revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) în sudul Siriei, unul dintre cele mai grave bilanțuri de la începutul războiului, în 2011, scrie AFP.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

Atacurile - atentate sinucigașe și asalturi împotriva unor localități - sunt inedite ca amploare în ultimele luni, în condițiile în care organizația jihadistă a suferit numeroase înfrângeri în ultima perioadă.

Aceste atacuri au avut loc în provincia Soueida, controlată în totalitate de regimului lui Bashar al-Assad. Jihadiștii din SI sunt prezenți într-o zonă deșertică din nord-estul acestei regiuni.

Potrivit presei oficiale, forțele regimului au lansat un contra-atac pentru a respinge jihadiștii. Raiduri aeriene au vizat gruparea jihadistă, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

"Patru kamikaze și-au detonat centurile explozive în orașul Soueida", capitala provinciei cu același nume, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Alți kamikaze au condus atacuri în sate din nord-estul provinciei înainte ca jihadiștii să le ia cu asalt, a adăugat el. SI a reușit să cucerească trei sate.

Cel puțin 156 de persoane, printre care 62 de civili, au fost ucise și alte zeci rănite, potrivit unui nou bilanț care nu încetează să se agraveze după descoperirea de noi victime în satele atacate de SI, potrivit lui Abdel Rahmane. "Este cel mai grav bilanț în provincia Soueida de la începutul conflictului".

Într-un comunicat publicat pe Telegram, SI a afirmat că a atacat poziții ale regimului în această provincie.

Luptele continua în cursul după-amiezii.

Aceste atacuri vin în contextul în care regimul încearcă să cucerească total provinciile apropiate Deraa și Qouneitra, controlate deja în proporție de 90% de putere.

După ce a ocupat în 2014 vaste regiuni din Siria, SI nu mai controlează în prezent decât sub 3% din teritoriul țării.

Grație intervenției militare rusești din 2015, regimul sirian a reușit să preia controlul asupra a peste 60% din teritoriul țării.

Peste 350.000 de persoane au fost ucise din 2011 în acest conflict care a devenit tot mai complex de-a lungul anilor, cu implicarea unor țări străine și a grupărilor jihadiste.