O studentă activistă a prevenit deportarea unui afgan care a cerut azil în Suedia refuzând să se așeze pe scaunul avionului în care se afla până când bărbatul a fost coborât din aeronavă, relateazăThe Guardian.

studenta suedeza protesteaza in avion Foto: Captura YouTube

Elin Ersson, pe a cărei pagină de Facebook scrie că este studentă la Universitatea din Goteborg, și-a cumpărat un bilet de avion pe ruta Goteborg- Turcia după ce ea și alți activiști au aflat că un afgan va fi deportat cu respectivul avion, potrivit presei suedeze.

Odată ce a urcat în avion, Ersson a început să transmită live protestul său în limba engleză. Videoul a ajuns marți la peste jumătate de milion de vizualizări.

Confruntându-se atât cu simpatia, dar și cu ostilitatea pasagerilor, imaginile arată cum Ersson încearcă să își păstreze calmul.

”Nu vreau ca viața acestui om să îi fie luată doar pentru că nu vreți să pierdeți zborul”, spune ea. ”Nu mă voi așeza până când acestă persoană nu este dată jos din avion”.

După ce stewardesele i-au spus în repetate rânduri să nu mai filmeze, Ersson a spus ”Fac ce pot pentru a salva viața acestui om. Atât timp cât o persoană stă în picioare pilotul nu poate decola. Tot ce vreau este să opresc deportarea și apoi mă voi conforma regulilor. Este perfect legal și nu am comis nicio crimă”.

Atunci când un pasager nervos, care pare să fie englez, încearcă să îi ia telefonul, ea îi spune: ”Ce este mai important, o viață sau timpul tău?”... Vreau ca el să fie dat jos din avion pentru că nu este în siguranță în Afganistan. Încerc să schimb regulile țării mele, nu îmi plac. Nu este în regulă să trimiți oamenii în iad”.

După o înfruntare tensionată, timp în care autoritățile aeroportului au refuzat să folosească forța pentru a o scoate pe studentă din avion, pasagerii au început să aplaude în momentul în care afganul a fost dat jos din avion.

Compania de transport aerian a confirmat că afganul a fost dat jos din avion.

Guvernul Suediei dorește să continue expulzările, iar de când țara a înăsprit criteriile pentru azilanți, numărul cererilor a scăzut drastic.