Un creștin a fost condamnat în Indonezia la patru ani de închisoare după ce a scris pe contul său de Facebook că profetul Mahomed este un porc, în virtutea unei controversate legi adoptate în cea mai populată țară musulmană din lume, scrie AFP.

IndoneziaFoto: Google Maps

Zeci de islamiști au scandat "Allah Akbar" ("Dumnezeu este cel mai mare", în arabă) la citirea sentinței, într-un tribunal din Medan (vest), care l-a declarat vinovat pe Martinus Gulo, un student de 21 de ani, pentru insultă la adresa islamului.

"Acuzatul a abuzat de informații rănind credincioșii prin intermediul contului său de Facebook și este condamnat la patru ani de închisoare cu executare", a declarat președintele de ședință, Saidine Bagariang.

Studentul a primit și o amendă de un miliard de rupii (59.750 euro) sau șase luni suplimentare de închisoare.

Acesta a fost condamnat în virtutea legii privind informațiile și tranzacțiile electronice, care sancționează incitarea la ură, un text denunțat criticat de ONG-uri care acuză formulările vagi ce deschid calea unor anchete penale împotriva minorităților și a criticilor puterii.

Martinus Gulo a fost arestat în martie după ce a scris că profetul Mahomed este un porc, un animal impur în credința musulmană. Acesta a fost reclamat la poliție de militanții Frontului apărătorilor islamului (FPI), o organizație fundamentalistă.

În 2017, fostul guvernator creștin din Jakarta, Basuki Thahaja Purnama, supranumit Ahok, a fost condamnat, în virtutea unei alte legi privind blasfemia, la doi ani de închisoare pentru insultă la adresa islamului, după o declarație controversată din timpul campaniei electorale pentru alegerea guvernatorului.

Acest dosar a declanșat manifestații imense la Jakarta împotriva lui Ahok și a adus în lumină influența în creștere a musulmanilor conservatori adepți ai unei linii dure în această țară cu 260 de milioane de locuitori, care practică însă, în mare parte, o formă moderată de islam.