Opt persoane au fost condamnate la moarte și 88 la închisoare pe viață în Papua Noua Guinee pentru linșarea a șapte "vrăjitori", printre care și doi copii, scrie AFP.

Papua Noua GuineeFoto: Google Maps

Crimele au fost comise de o mulțime isterică înarmată cu arcuri, săgeți, topoare și cuțite, în aprilie 2014 în provincia Madang, în nordul țării.

Curtea națională a judecat 97 de persoane. Opt au fost condamnate la pedeapsa capitală și 88 la închisoare pe viață, în timp ce ultimul acuzat a murit luna trecută, potrivit cotidianului The National.

AFP nu a putut contacta Curtea pentru a confirma aceste verdicte.

Potrivit presei locale, locuitorii din șase sate s-au adunat pentru a-și regla conturile cu mai multe persoane acuzate de vrăjitorie în satul Sakiko, în urma mai multor decese în regiune.

Potrivit The National, mulțimea a ucis mai întâi un bărbat care lucra la o plantație de trestie de zahăr. Acesta a fost lovit de o săgeată înainte de a fi tăiat în bucăți. Apoi, un al doilea bărbat a fost doborât de o săgeată după care a fost lovit cu topoare și cuțite.

Trei alți bărbați au fost uciși înainte ca doi copii, cu vârste de cinci și trei ani, să fie smulși din brațele mamelor lor și uciși, potrivit sursei citate. Presa locală a scris că și copiii au fost tăiați în bucăți.

Curtea a apreciat că o credință în vrăjitorie nu poate justifica astfel de crime.

"Credința în vrăjitorie nu este o circumstanță atenuantă. Nu o putem considera drept o circumstanță care atenuează gravitatea crimelor".

Cazuri de "magie neagră", vrăjitorie și canibalism sunt semnalate în mod regulat în această țară săracă, unde unii oameni nu acceptă cauze naturale pentru a explica bolile, accidentele sau moartea.

Numeroase ONG-uri militează pentru o mai mare fermitate în dosarele care implică astfel de cazuri de credință în vrăjitorie.

În 2013, uciderea barbară a unei tinere femei le-a oferit noi argumente. Kepari Leniata, 20 de ani, a fost dezbrăcată, legată, stropită cu benzină și arsă de vie în fața părinților unui copil de șase ani care murise în urma unei boli. Tânăra fusese acuzată că l-a ucis pe băiat prin vrăjitorie.

După acest linșaj, guvernul a anulat o lege din 1971 care prevedea circumstanțe atenuante pentru autorii crimelor care își bănuiau victimele de vrăjitorie.

Pedeapsa capitală, executată prin injecție, spânzurare sau pluton de execuție, nu a mai fost aplicată din 1954.