Cele două camere ale Congresului SUA, Senatul şi Camera Reprezentanţilor, s-au înţeles în privinţa bugetului Apărării pe 2019. Potrivit proiectului asupra căruia s-a căzut de acord în cele două camere, va fi îngheţată livrarea de avioane de luptă F-35 către Turcia şi se aşteaptă un raport pe această temă din partea Pentagonului, subliniază publicația Habertürk, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zilele trecute, secretarul american al Apărării, James Mattis, a trimis Congresului o scrisoare şi a cerut să nu fie oprită livrarea avioanelor de luptă F-35.

Mattis a arătat că împărtăşeşte îngrijorările Congresului privind alunecarea Turciei spre un regim autoritar, cu consecințe asupra drepturilor omului şi asupra statului de drept. El a atras însă atenţia că oprirea livrării de avioane către Turcia va afecta lanţul internaţional de aprovizionare, va ridica preţurile şi va cauza întârzieri în furnizări, în condițiile în care cel puţin 10 firme turceşti produc piese pentru avioanele de luptă F-35.

Proiectul de buget al Apărării va fi din nou supus aprobării în Senat şi în Camera Reprezentanţilor.

După aprobare, documentul va fi trimis spre ratificare preşedintelui Donald Trump.

Dacă proiectul este ratificat de Trump, livrarea de avioane de luptă F-35 către Turcia va fi oprită în decurs de 90 de zile.

În acest interval, Pentagonul va pregăti un raport privind furnizarea de avioane F-35 către Turcia. Documentul ar urma să evalueze decizia Turciei de a cumpăra sisteme ruseşti de apărare aeriană S-400, dar şi rolul pe care îl joacă Turcia în producţia acestor avioane.