Sute de persoane sunt date dispărute, marți, în Laos, a doua zi după prăbușirea unui baraj hidroenergetic care a provocat inundarea a șase sate din această țară săracă din Asia de Sud-Est, scrie AFP.

Inundatii in LaosFoto: Agerpres

Barajul, situat în provincia Attapeu (sud-est), nu departe de granița vietnameză, s-a prăbușit luni seara, eliberând cinci miliarde de metri cubi de apă care au ucis mai multe persoane, alte câteva sute fiind date dispărute, potrivit agenției oficiale de presă din Laos.

"Proiectul hidroelectric Xe-Pian Xe-Namnoy s-a prăbușit", a confirmat Xe Pian-Xe Namnoy Power Company (PNPC), însărcinată cu construcția barajului. "Accidentul a fost provocat de ploile continue care au dus la acumularea a importante cantități de ape".

Zeci de locuințe din zona inundată sunt total sub ape, potrivit imaginilor aeriene filmate de serviciile de salvare.

Alte imagini difuzate de presa locală arată zeci de persoane, printre care și copii, înghesuite în bărci.

Zeci de baraje, finanțate în majoritate de China, sunt în curs de construcție în Laos, în special pe fluviul Mekong.

"Zece sunt deja operaționale, 10 până la 20 sunt în curs de construcție și alte zeci în faza de proiectare", a detaliat Toshiyuki Doi, de la ONG-ul Mékong Watch, cu sediul în Japonia.

În mijlocul peninsulei Indochina, acest mic stat rural și muntos obține majoritatea veniturilor din exporturile de energie hidro.

Organizațiile pentru protecția mediului au acuzat în mai multe rânduri impactul acestor baraje de pe fluviul Mekong, în principal asupra florei și faunei, a populațiilor rurale.

Barajul Xe Pian-Xe Namnoy, un proiect de peste un miliard de dolari, este în construcție din 2013.

Este dezvoltat de Xe Pian-Xe Namnoy Power Company, o companie mixtă formată de societatea thailandeză Ratchaburi Electricity Generating Holding, compania coreeană Korea Western Power și compania publică din Laos, Lao Holding State Enterprise.

Cu o putere de 410 megawați, urma să furnizeze electricitate din 2019. 90% din producție trebuia să fie exportată spre Thailanda.