​​Publicația "The New York Daily News" a renunțat la jumătate din echipa sa editorială. Compania-mamă, Tronc, “restructurează din temelii Daily News”, într-un efort de schimbare a priorităților de conținut, a anunțat echipa de resurse umane într-un email transmis angajaților luni dimineață și obținut de CNN. “Cei care vor părăsi compania vor pleca imediat”, se sublinia în mesaj. Până luni la prânz, cei mai mulți dintre jurnaliștii concediați au părăsit redacția în aplauzele colegilor. Autoritățile locale au reacționat imediat, exprimându-și consternarea la auzul veștii. Guvernatorul statului New York și-a oferit ajutorul pentru rezolvarea situației.

Jurnalisti concediati de la New York Daily NewsFoto: YouTube

"Reducem astăzi dimensiunea echipei editoriale cu aproximativ 50% și ne concentrăm mare parte a atenției pe breaking news – mai ales din zona infracționalității, a justiției și a responsabilității sociale", se sublinia în mesaj.

"Știm că cititorii noștri caută un punct de vedere unic, și credem că aceste subiecte oferă cea mai bună cale de a ne diferenția în relatări. Vom continua să acoperim, desigur, știrile locale, sportive și alte evenimente, dar abordarea va evolua pe măsură ce ne adaptăm condițiilor curente".

Angajații concediați “vor pleca imediat”, se sublinia în email. Ei vor continua să fie plătiți timp de 3 luni și vor avea unele beneficii în perioada de tranziție către o altă slujbă.

Printre cei care au părăsit redacția se numără și doi dintre jurnaliștii de top. Este vorba despre redactorul-șef Jim Rich și de editorul coordonator Kristen Lee.

"Dacă urăști democrația și crezi că autoritățile locale ar trebui să lucreze fără să fie verificate, și în întuneric, atunci astăzi este o zi bună pentru tine”, a scris pe Twitter Jim Rich, chiar înainte de informarea oficială.

Prezentarea sa generală de pe rețeaua de socializare este acum: “Doar un tip care stă acasă și se uită cum jurnalismul este sugrumat până la dispariție”.

Redactorul șef va fi înlocuit de editorul unei publicații regionale din Allentown, Pennsylvania.

"Decizia anunțată reflectă realitățile mediului de afaceri și nevoia de adaptare la un peisaj media în continuă schimbare. Nu este măsura talentelor care ne părăsesc astăzi. Să nu existe nicio îndoială: acești colegi sunt prețuiți și le vom duce lipsa”, a subliniat, la rândul său, managerul general al publicației, Grant Whitmore.

Reprezentanții companiei au reamintit că Daily News a fost achiziționat anul trecut de la miliardarul Mort Zuckerman.Publicația a fost vândută pe un dolar american.

Daily News are o moștenire de marcă în peisajul media din New York. În această redacție a lucrat regretatul editorialist laureat al Premiului Pulitzer Jimmy Breslin. Se distinge în competiția cu rivala "New York Post" prin abordarea mai apropiată de cetățean, populistă, adresându-se în special muncitorilor.

În ultimii ani, Daily News a făcut o prioritate din lupta contra armelor de foc, cu prime pagini dure.

Vestea reducerilor de personal a fost primită cu tristețe de colegii de breaslă, dar și de oficiali, care și-au oferit sprijinul.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat că măsura va avea fără îndoială un impact major asupra cetățenilor, afectând negativ "o instituție importantă din New York și unul dintre giganții presei".

"Aceste concedieri au fost făcute fără notificarea Statului și fără să fie solicitată asistență... Îndemn compania Tronc să reanalizeze manevra drastică și sunt gata să lucrăm împreună pentru a preveni acest dezastru", a indicat Cuomo într-o declarație.

“Înțeleg că marile corporații urmăresc adesea doar profitul și recompensele din acțiuni. Dar noi, cei din New York, luăm în calcul și pierderea unei instituții importante, pierderea locurilor de muncă și impactul asupra familiilor afectate. Sper ca Tronc să gândească la fel și să reanalizeze decizia. Statul New York e gata să își ofere ajutorul”, a mai subliniat Cuomo.

Primarul metropolei, Bill de Blasio, a transmis și el imediat un mesaj de sprijin.

"Nu e niciun secret că nu am fost întotdeauna de acord cu Daily News. Dar decizia lacomă a companiei Tronc de a distruge redacția este proastă pentru guvern și un dezastru pentru orașul New York", a scris de Blasio pe Twitter.

"Tronc ar trebui să vândă publicația cuiva dedicat jurnalismului local, care să țină reporterii pe teren", a adăugat primarul.

Ca multe alte publicații tipărite, Daily News a avut de înfruntat scăderea veniturilor din publicitate, pe fondul tranziției la peisajul digital.

Ziarul a pierdut în ultimii 3 ani 90,4 milioane de dolari.

Daily News este al nouălea cotidian ca tiraj din Statele Unite.

A fost fondat în 1919 și este primul ziar american printat în format tabloid.