Mai mult de jumătate dintre cetățenii germani consideră că Europa se poate apăra fără ajutorul militar al Statelor Unite, conform unui sondaj citat de Reuters și preluat deMediafax. Opinia majoritară este reliefată la mai puțin de două săptămâni de când Donald Trump a avertizat că este posibil să își retragă susținerea.

La sondaj au participat 1.004 cetățeni germani.

Din totalul respondenților, doar 37% consideră că Europa depinde de ajutorul militar al Statelor Unite.

Cercetarea nu a arătat nicio diferență semnificativă în opiniile cetățenilor din estul și vestul Germaniei, deși regiunile din vest au legături istorice mai strânse cu Statele Unite.

În regiunile din estul Germaniei, 60% dintre cetățeni consideră că Europa nu are nevoie de Statele Unite. În vest, procentul este de 55%.

Aproximativ 84% dintre respondenți consideră că afirmațiile făcute de președintele american Donald Trump în cadrul summitului NATO, conform cărora Germania este "prizoniera" Rusiei, sunt absurde.

"Germania este în totalitate controlată de Rusia. (...) Vor procura între 60 și 70% din energia lor de la Rusia și un nou gazoduct, să-mi spui dacă așa ceva este adecvat pentru că eu cred că nu este", a declarat Trump la un mic-dejun oficial cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Aproximativ 92% dintre respondenți suspectează faptul că scopul afirmației lui Donald Trump a fost de a promova vânzarea gazului lichefiat produs de Statele Unite în Europa și Germania.

În cadrul summitului NATO din 12 iulie, Trump a avertizat țările membre NATO că Statele Unite își vor retrage susținerea din Europa, dacă statele membre NATO nu vor aloca mai mulți bani pentru apărare.