Alexandre Benalla ajunsese în Olimpul gărzilor de corp. Problema este că nu era tocmai o gardă de corp... Dar cine e acest tânăr de 26 de ani, total necunoscut în urmă cu cinci zile şi al cărui nume este acum pe buzele tuturor: Alexandre Benalla? Cum a putut el, un băiat din Normandia, devenit un apropiat al lui Emmanuel Macron, să se dea drept poliţist şi să bată un manifestant pe 1 mai, declanşând, de la dezvăluirile cotidianului "Le Monde", un scandal care ameninţă să ia dimensiunile unei probleme de stat? Inculparea sa şi anunţarea demiterii încearcă să calmeze lucrurile, potrivit Le Soir, citat de Rador.

Alexandre BenallaFoto: Captura YouTube

"Un băiat bun"

Şi totuşi... "Era un băiat bun, chiar dacă uneori impulsiv", afirmă fostul şef al serviciului de ordine al Partidului Socialist, Éric Plumer. Căci cu el a început totul, în 2010, când tânărul Alexandre Benalla se înscrie în PS, mai puţin pentru a face politică decât ca să se amestece în serviciile de securitate.

Un băiat bun, într-adevăr, născut într-un cartier popular din oraşul Évreux, în Normandia, crescut de o mamă singură, dar care face studii şi le va continua până la un master în drept. Cam impulsiv deja: "Voia tot timpul să fie acolo unde se întâmplă lucrurile, de partea personalităţilor, şi nu-i plăcea când îi ceream să supravegheze o uşă", spune Éric Plumer pentru "Le Parisien".

Și merge! În 2012, asigură, din partea PS, protecţia pentru Martine Aubry în timpul candidaturii ei la primare şi continuă cu protecţia candidatului François Hollande. Totul se petrece cu bine, Hollande este ales şi Alexandre Benalla trece în serviciul noului ministru Arnaud de Montebourg. Dar acolo, lucrurile se încurcă: după o săptămână, provoacă un accident de maşină şi încearcă să fugă, sub ochii ministrului... Este concediat!

În anii următori, lucrează pentru servicii de securitate private, fondează împreună cu un asociat o efemeră Federaţie franceză de securitate, dar lucrurile serioase vor începe cu Emmanuel Macron. Alexandre Benalla este unul din primii care se alătură La République en marche, şi el preia conducerea serviciului de ordine al mişcării.

Încrederea şefului

Bine organizat, eficient, el câştigă încrederea şefului asigurând mitinguri care se desfăşoară fără probleme. Sunt, din când în când, intervenţii cam în forţă, ca în cazul jurnalistului de la Caen care este legat şi expulzat cu forţa pentru că a avut îndrăzneala să se apropie prea mult de candidat. Dar un jurnalist agresat chiar este oare de natură să-l supere pe Macron?

Şi apoi au fost scene cam ridicole, ca deplasarea la Mayotte în timpul campaniei electorale. În momentul aterizării, când se face anunţul să rămână centurile legate, Alexandre Benalla şi echipa lui se scoală ostentativ pentru a se plasa la uşa avionului, ca şi când securitatea ar fi cerut-o. "Cow-boys", spune unul din poliţiştii din serviciul de protecţie oficial.

Dar iată, fidel din cercul cel mai apropiat, Alexandre Benalla a devenit un apropiat al lui Emmanuel Macron, aproape un prieten, spun unii. În seara alegerii, când noul preşedinte îşi face plimbarea solitară în curtea Luvrului, Benalla este umbră şi îl ghidează, potrivit "Le Monde"...

Sunt văzuţi mergând cu bicicleta, schiind, împreună; vara trecută, în timpul vacanţei cuplului Macron la Marsilia, e şi el acolo. Preşedintele, despre care se spune că este legat orbeşte de cei care îi sunt fideli, a creat pentru el un post inedit la Palatul Élysée, în ciuda protecţiei oficiale. Are o maşină de serviciu...

Pe 1 mai, voia să urmărească operaţiunile forţelor de ordine ca observator. Era zi liberă, deci serviciile preşedinţiei au acceptat şi au solicitat aprobarea Prefecturii de Poliţie. Nu se refuză nimic Palatului Élysée şi nici pe teren nu se refuză nimic cuiva care vine de la Palatul Élysée... El voia să fie acolo unde se întâmplă lucrurile. Şi în ziua aceea, cu o banderolă de poiliţist purtată ilegal, ieşind din rolul de observator care nu era pentru el, s-a apucat să lovească...

Atitudinea Palatului Élysée sub lupă

În spatele acestei întâmplări, până la urmă banală şi jalnică, atitudinea Palatului Élysée, care mai curând a acoperit-o decât s-o dea pe mâna justiţiei, va fi acum pusă sub lupa anchetei parlamentare.