Aderarea oficială a Bulgariei la zona euro este o idee foarte proastă. Această opinie a fost exprimată de expertul în finanţe Steve Hanke, lector la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, cunoscut în Bulgaria drept "părinte al consiliului monetar". El a făcut o comparaţie cu soarta Greciei, dacă Bulgaria o va lua pe această cale. Bulgaria şi-a anunţat în mod oficial intenţia de a intra în sala de aşteptare a zonei euro la data de 12 iulie, potrivit Rador, care citează Dnevnik.

În acelaşi timp, Hanke a precizat că, în prezent, prin sistemul consiliului monetar, Bulgaria este neoficial membru al zonei euro, iar leva bulgărească este o clonă a monedei euro.

În opinia sa, ideea intrării oficiale în zona euro este rea din mai multe motive. În primul rând, din cauza pericolului moral. „Dacă intraţi în zona euro, vă veţi confrunta cu pericolul moral cu care s-a confruntat Grecia. Bulgaria va spune: „Uite, putem fi un pic mai relaxaţi cu privire la starea noastră fiscală în Bulgaria, pentru că dacă dăm de greu, UE nu va face nimic altceva în afara de a ne salva". Exact asta au crezut grecii. Grecia a fost oficial în zona euro şi a cheltuit bani ca nebuna, politicienii greci nu au cheltuit bani, ci au furat bani", a spus economistul.

Potrivit acestuia, bulgarii nu vor câştiga nimic, dacă adoptă moneda euro, dar vor pierde puterea consiliului monetar şi vor scăpa de problema pericolului moral, pe care îl avea Grecia. "Dacă intraţi oficial în zona euro, veţi fi la fel ca Grecia", afirmă ferm Hanke.

Aderarea la euro nu va fi o soluţie magică pentru toate celelalte probleme în Bulgaria, crede profesorul: „Asta e un nonsens, pentru că leva informal deja e în zonă. Nimic nu se va schimba, cu excepţia faptului că Bulgaria va pierde mult din suveranitatea sa, va fi în zona euro oficial, un lucru de unde nu mai există ieşire. De aceea spun că e ca în cântecul lui Eagles Hotel California - dacă intri, nu mai ai ieşire".

În legătură cu o declaraţie preluată de revista „Forbes“ legată de prim-ministrul Boiko Borisov că el "ar trebui să se oprească să asculte Bruxelles-ul şi să înceapă să acorde atenţie bulgarilor", Hanke a explicat ce a vrut să spună: "Se pare că nu i-a ascultat pe bulgari, deoarece majoritatea bulgarilor doresc să se păstreze consiliului monetar. Şi dacă aveţi în vedere comportamentul lui Borisov pe această temă, el a fost în toate extremele. Prima dată a fost pentru adoptarea monedei euro, apoi nu a dorit adoptarea acesteia, apoi a zis că va aştepta pentru intrarea în zona euro, apoi că e pentru aceasta. El face ceea ce i se spune de la Bruxelles să facă".