Ministerul polonez al Apărării Naționale (MAN) începe în SUA negocierile în problema achiziționării ansamblului de rachete cu rază lungă pentru Forțele Terestre ale RP. Obiectivul este ansamblul HIMARS produs de Lockheed Martin. Această armă cu aria de acțiune de circa 300 km va fi răspunsul polonez la rachetele rusești Iskander, potrivit rador, care citează Rzeczpospolita.

Sistemul de rachete HIMARSFoto: Wikipedia

Ministrul apărării Mariusz Blaszczak a decis pe neașteptate că arma în valoare de circa 8 miliarde zloți va fi cumpărată de armata poloneză „de pe raft”, cu toate că din anul 2015 industria de armament a fost pregătită să participe la producția sistemului de rachete în cadrul programului „Homar”. Consorțiul industrial polonez în frunte cu Grupul Polonez de Armament urma să preia tehnologia construirii rachetelor, a instalațiilor electronice de conducere a luptei și a focului. Decizia recentă a ministrului cedează inițiativa americanilor.

În comunicatul trimis presei la sfârșitul săptămânii trecute, MAN informează că „în scopul grăbirii furnizărilor modulelor de foc la rachetele HOMAR, Ministerul Apărării Naționale a decis să încheie procedura realizată potrivit procedurii adoptate în anul 2015 și să înceapă imediat negocierile cu partea guvernamentală americană. Schimbarea modului de achiziționare a rachetei de către MAN permite furnizarea echipamentului la termen și asigurarea capabilităților Armatei de Rachete și Artileriei în acest domeniu”.

Potrivit informațiilor noastre, la Washington se afla deja delegația MAN în frunte cu ministrul adjunct Sebastian Chwalk, responsabil în minister cu investițiile. El va începe la nivel interguvernamental cu administrația SUA negocierile în problema obținerii rachetelor HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System). MAN explică că motivul renunțării la modul de până acum a obținerii rachetei și dezvoltării tehnologiei armei de către industria poloneză sunt costurile deosebit de mari ale investițiilor în înarmare. În aprecierea MAN, așteptările financiare din partea executanților potențiali, între care cei externi, „depășesc mijloacele pe care armata le-a destinat în acest scop în momentul demarării sarcinilor, adică la începutul anului 2015”.

În afară de aceasta, negocierile avansate realizate încă de echipa lui Antoni Macierewicz în MAN la sfârșitul anului 2017 au fost întrerupte când s-a constatat că „în cursul negocierilor purtate nu a fost posibilă o înțelegere asupra tuturor hotărârilor acordului și a cerințelor privind protejarea interesului fundamental al securității statului” – explică astăzi Ministerul.

În cadrul programului „Homar”, MAN planifică să cumpere trei module de foc de divizie (circa 160 rachete), iar valoarea realizării unuia din cele mai importante programe strategice de modernizare a armatei poate depăși 8 miliarde zloți. Lockheed Martin furnizează deja de mai mulți ani US Army și aliaților din NATO sisteme HIMARS. Rachetele High Mobility Artillery Rocket System instalate pe camioane speciale sunt înarmate cu câteva feluri de rachete dirijate cu focoase clasice și au în funcție de versiunea proiectilului o arie de la câțiva zeci la circa 300 kilometri (în cazul rachetelor puternice de calibru 607 mm).

„Ansamblurile de rachete Lockheed au multe calități, este o armă pe deplin matură, gata de a fi folosită, ușor de transportat în condițiile poloneze. Și este adaptată la sistemul militar american, asigurată în mod special de sistemul de condus GPS” – spune Adam Meciejewski, expert la revista de specialitate „Armata și Tehnica”.

În comunicatul de săptămâna trecută, MAN amintește că până acum negocierile în problema obținerii sistemului de rachete „sol – sol” – nu numai cu americanii – au fost realizate de reprezentanții industriei de armament, iar în consorțiul condus de PGZ (Grupul Polonez de Armament) s-a aflat și Huta Stalowa Wola, Uzinele Militare de Armament din Grudziadz, producătorul de rachete și muniție Mesko SA, precum și grupul privat WB Electronics.

Încă în iulie 2017, când conducerea PGZ, după analize de lungă durată a propus MAN să folosească pentru realizarea sistemului Homar tehnologia sistemului HIMARS preluată de la Lockheed Martin, șefii industriei naționale de armament au atras atenția că nu intenționează să cumpere armament gata „de pe raft”, dar cu ocazia tranzacției au dorit să obțină noi capacități de producție în industria autohtonă. Nu este un secret că industria poloneză de armament ține foarte mult să dezvolte în țară tehnologia de rachete. Este evident că fără ajutorul partenerilor străini nu se va reuși accelerarea procesului de construire a acestor competențe.

În principiile inițiale ale MAN, urmau să fie poloneze în sistemul Homar, între altele, sistemele de ghidare a focului, de comunicație, navigație, criptologia, soluțiile informatice. Cu ocazia construirii scutului terestru de rachetă cu forțele firmelor autohtone s-a planificat dezvoltarea noilor generații de autovehicule pentru rachetele cu licență, sprijinirea transportului (necesitățile au fost evaluate la circa 2000 platforme de tip diferit). Toate aceste principii deja nu mai sunt actuale.