După analizarea situaţiei actuale din sistemul juridic din Serbia şi a amendamentelor propuse pentru modificarea Constituţiei Serbiei pe tema cărora s-a exprimat şi Comisia de la Veneţia, Consiliul Superior al Magistraturii solicită o mai mare protecţie pentru independenţa justiţiei şi o aplicare consecventă a principiilor separării puterilor în stat. Consiliul Superior al Magistraturii solicită formarea unui grup de lucru pentru elaborarea amendamentelor la Constituţie, care să examineze toate recomandările şi sugestiile Comisiei de la Veneţia, potrivit Rador.

SerbiaFoto: Wikipedia

Consiliul Superior al Magistraturii solicită garantarea independenţei materiale a instanţelor şi a magistraţilor (salarii şi pensii decente), libertate de exprimare, iar instituţiile pentru formarea magistraţilor să fie reglementate prin lege, ca instituţii independente de stat. De asemenea, se solicită să se stabilească motivele pentru care pot fi demişi judecătorii, să fie exclusă orice formulare ambiguă, să se menţină garanţia inamovibilităţii judecătorilor din actuala Constituţie şi să se păstreze definiția Consiliului Superior al Constituției potrivit căreia Consiliul Superioral Magistraturii este un organism independent și autonom care asigură și garantează independența și autonomia instanțelor şi care este format din 11 membri.

Se solicită să fie evitată posibilitatea ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii să aibă acceaşi orientare politică sau să fie sub influenţa majorităţii la putere.