Pe 23 Iulie mai mulți arheologi greci au descoperit un mormânt aproape intact al unei femei de viță nobilă care fusese îngropată împreună cu bijuteriile ei de aur în insula Sikinos. Mormântul în formă de cutie a fost găsit neatins în subsolul monumentului Episkopi, un memorial de înmormântare rar de pe vremea romanilor, care mai târziu a fost transformat într-o biserică și o mânăstire bizantină, conformReuters.

Descoperire NekoFoto: Captura YouTube

Brățări de aur, inele, un colier lung de aur, o curea în care era gravată o figură feminină, vaze de sticlă și de metal și fragmente din hainele femeii decedate au fost găsite în interiorul mormântului. În ciuda multiplelor atacuri din partea profanatorilor de morminte în antichitate și a diverselor utilizări pe care le-a avut clădirea de-a lungul timpului, mormântul lui Neko a fost găsit intact deoarece a fost ascuns bine între doi pereți din subsolul monumentului.

Experții susțin faptul că Neko avea legături cu insula unde a fost găsită, însă nu este clar dacă aceasta era sau nu din Sikinos. „În momentul de față încercăm să aflăm mai multe lucruri despre ea, încă suntem la început.", mai spun arheologii.