Ministrul francez de Interne, Gerard Collomb, va fi audiat de parlamentari săptămâna viitoare, după ce guvernul se confruntă cu critici privind modul în care a abordat problema bodyguardului președintelui Emmanuel Macron care a fost filmat bătând protestatari, relatează Reuters.

bodyguardul lui MacronFoto: Captura YouTube

Collomb va fi audiat de deputați în Adunarea Națională luni și de Senat marți.

Alexandre Benalla a fost reținut și interogat de poliție vineri, după apariția unui video care îl arată la protestele de la Paris din 1 mai, purtând cască și însemnele Poliției.

Benalla a fost inițial suspendat timp de 15 zile și i s-a permis să se întoarcă la serviciu. Sub presiune, președinția franceză a declarat vineri că a decis să înceapă procedurile de concediere.

Parlamentarii au lansat o anchetă parlamentară privind incidentul, pedeapsa inițială și eșecul autorităților de a-l raporta prompt pe Benalla sistemului judiciar. Procurorul Parisului a deschis, de asemenea, o investigație preliminară.

Alexandre Benalla a fost filmat în timp ce agresa doi tineri, un bărbat și o femeie, la o manifestație din Paris.

Acesta a fost reținut de poliție vineri dimineața. Pe lângă acte de violență și uzurparea de calități și însemne oficiale, el mai riscă acuzații de complicitate la tentativa de obținere ilegală a înregistrării.

Concedierea lui Benalla a venit în ziua arestării sale și după mai multe zile de scandal, timp în careopoziția a acuzat administrația Macron că încearcă să mușamalizeze cazul. Scandalul a luat amploare în această săptămână, după ce Le Monde a publicat înregistrarea video în care cei doi bodyguarzi apăreau printre polițiștii din piață care încercau să disperseze manifestanții de Ziua Muncii cu gaze lacrimogene.