Partidul Popular din Spania care din luna iunie se află în opoziție, după șase ani de guvernare, își va alege sâmbătă noul președinte, între Soraya Saenz de Santamaria, un candidat de centru și unul de dreapta, Pablo Casado, informează Mediafax, care citează Reuters.

Drapelul SpanieiFoto: Wikipedia

Partidul Popular încearcă să-și regăsească identitatea după ce fostul său lider Mariano Rajoy a primit un vot de neîncredere, pe fondul crizei din Catalonia și a acuzațiilor de corupție cu care s-a confruntat acesta.

Înfrângerea i-a adus pe socialiști la putere, astfel una dintre primele decizii pe care va trebui să o ia noul lider va fi dacă îi va oferi sprijinul primului-ministru Pedro Sanchez care, precum predecesorul său, Rajoy, conduce un guvern minoritar.

Acest vot ar putea duce la o divizare în interiorul partidului, Parlamentarii PP și alți membri importanți din partid vor trebui să aleagă între Soraya Saenz de Santamaria, fostul vicepremier spaniol, și Pablo Casado, un parlamentar de 37 de ani din orașul Avila, de lângă Madrid.

Ambii sunt adepți ai conservatorismului fiscal, dar Saenz de Santamaria, imaginea Partidului Popular în perioada premierului Rajoy, este considerată moderată din punct de vedere social, în timp ce Casado, care este împotriva avortului, se situează către dreapta.