Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a cerut vineri la ONU "o aplicare deplină a sancţiunilor" împotriva Coreei de Nord pentru a ajunge la denuclearizarea sa, la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate menită să menţină unitatea membrilor faţă de Phenian, relateazăAgerpres, care citează AFP.

"O aplicare strictă a sancţiunilor este capitală", a subliniat el în faţa presei după o întrevedere cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Mike Pompeo a cerut în special "oprirea transferurilor ilegale" de petrol pe mare, care permite Phenianului, susţine el, să depăşească cotele de import impuse de ONU.

Coreea de Nord poate termina cu statutul său de "paria" la ONU, dar "acest lucru necesită aplicarea deplină a sancţiunilor", a mai spus Mike Pompeo.

În 2017, Consiliul de securitate, la iniţiativa SUA, a aprobat o serie triplă de sancţiuni economice împotriva Coreei de Nord, interzicând statelor membre ONU să cumpere de la Phenian cărbune, fier, textile şi produse ale pescuitului.