Propuneri "concrete" pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei au fost "discutate" de Vladimir Putin și Donald Trump în cadrul summitului de la Helsinki, a anunțat vineri ambasadorul Rusiei în Statele Unite, citat de AFP.

Donald Trump si Vladimir Putin, la HelsinkiFoto: Captura Facebook

"Această problemă a fost discutată, au fost făcute propuneri concrete pentru rezolvarea acestei chestiuni", a declarat într-o conferință de presă, la Moscova, Anatoli Antonov, după ce a fost întrebat dacă cei doi președinți au discutat despre conflictul din estul Ucrainei.

"Din partea rusă, mai multe propuneri serioase au fost făcute, unele au fost anunțate de Vladimir Vladimirovici (Putin) la conferința de presă", a precizat el, susținând însă cu "nu a existat niciun acord secret".

Potrivit Bloomberg, care citează două surse anonime, Vladimir Putin i-ar fi propus lui Donald Trump organizarea unui referendum în regiunile separatiste din estul Ucrainei pentru rezolvarea acestui conflict soldat cu peste 10.000 de morți din 2014.

Tot potrivit Bloomberg, acest vor ar urma să aibă loc în prezența observatorilor internaționali și ar viza statutul autoproclamatelor republici Donetsk și Lugansk, aflate în afara controlului Kievului.

Antonov nu a comentat aceste informații.

Dacă acest proiect este avut în vedere, ar fi foarte probabil respins de autoritățile ucrainene, care acuză Rusia că susține militar și financiar rebelii pro-ruși.

Întâlnirea tête-à-tête de circa două ore dintre Vladimir Putin și Donald Trump, în absența consilierilor lor, a stârnit deja numeroase speculații.

Președintele american, sub focul criticilor în Statele Unite după declarațiile considerate prea conciliante la adresa liderului de Kremlin, a declarat joi că l-a invitat pe Vladimir Putin la Washington, în toamnă, pentru "continuarea dialogului".