La reuniunea Comitetului Politic și de Securitate (CPS) a UE, Italia a anunțat că „nu intenționează să mai aplice normele actuale privind debarcările prevăzute de operaţiunea Sophia“, a confirmat un purtător de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă, Maja Kocijancic. De asemenea, Italia „a solicitat revizuirea întregului plan operațional“, potrivit Rainews, citat de Rador.

Giuseppe ConteFoto: Presidenza della Repubblica

"Consecințele anunţului făcut de Italia trebuie să fie evaluat cu atenție", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei.“ ''Italia nu şi-a oficializat încă cererea, însă vor mai exista discuții pe această temă la reuniunea COPS".

Cu toate acestea, anunţul a declanşat imediat reacții negative. Italia a fost „izolată“, cu 27 de țări împotriva sa şi, aşa cum explică o serie de surse, „toate statele membre au fost extrem de clare în reacțiile lor la nivel internaţional“.

Partenerii din UE sunt extrem de îngrijoraţi din cauza deciziilor Italiei

Partenerii din UE și-au exprimat „profunda îngrijorare“ faţă de decizia Italiei de a nu mai accepta deloc debarcarea „automată“ în porturile sale a migranţilor salvaţi de către unitățile de misiune Eunafor Med (Sofia) și faţă de consecințele sale juridice și operaționale, se arată în concluziile reuniunii COPS care s-a desfăşurat miercuri, la Bruxelles. Partenerii s-au declarat însă dispuşi să aprofundeze chestiunea în ședința programată pentru mâine.

Scrisoarea premierului Conte

''Este esenţial ca UE să aibă un mecanism de gestionare rapidă şi comună în operaţiunile de căutare și salvare, un fel de celulă de criză cu sarcina de a coordona acţiunile statelor în privinţa alegerii portului de debarcare și a țărilor care doresc să accepte persoanele salvate. Sugerez ca acest mecanism să fie coordonat de Comisia Europeană ", scrie Giuseppe Conte în scrisoarea trimisă pe data de 17 iulie lui Juncker și lui Tusk. „Argumentul", adaugă președintele Consiliului în a doua scrisoare trimisă șefilor instituțiilor UE, după cea din 14 iulie, "a fost obiectul unui schimb inițial de idei în cadrul întâlnirilor pe care directorul general al DG Home, Paraskevi Michou, le-a avut, pe data de 16 iulie, aici, la Roma, cu autoritățile competente. Chiar și în baza acestor contacte preliminare, Italia va avea o contribuție tehnică''.

Comisia Europeană: împărtăşim îngrijorarea Italiei

„Confirmăm că am primit două scrisori de la primul-ministru italian Giuseppe Conte, misive adresate președintelui comisiei și preşedintelui Consiliului European, Juncker și Tusk, scrisori care se referă la concluziile Consiliului.“, spune un purtător de cuvânt al Comisiei UE, precizând că Comisia „va răspunde în curând“ celor două scrisori. „Împărtășim sentimentul de urgență al Italiei şi suntem hotărâţi să punem în practică concluziile Consiliului European''.

Între timp, Comisia Europeană a anunţat că va aduce Ungaria în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în legătură cu legea sa privind azilul, mai exact, din cauza faptului că ea nu respectă reglementările europene privind azilul și relocarea migranților. De asemenea, s-a inițiat o procedură de încălcare a așa-numitei legi „Stop Soros“, care incriminează activitățile în sprijinul solicitanților de azil, deoarece încalcă „legile UE, Carta drepturilor fundamentale și tratatele“.

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), şi-a exprimat într-o notă satisfacţia faţă de măsurile luate în ultimele zile de mai multe țări europene pentru a pune capăt situaţiei grave din Marea Mediterană în care au fost implicaţi aproximativ 450 de refugiați și migranți rămaşi blocați în largul mării din cauza imposibilităţii de a începe operațiunile de debarcare și îşi exprimă speranţa că de la faza „navă pentru navă“ să se ajungă la o acțiune coordonată și structurată la nivel european.