Cu două săptămâni înaintea învestirii sale, Donald Trump a primit informaţii extrem de confidenţiale care arătau că preşedintele rus, Vladimir Putin, ordonase personal atacuri cibernetice pentru a influenţa alegerile americane din 2016, arată "The New York Times" joi, 19 iulie, citat de Le Vif.

TrumpFoto: Captura YouTube

Dacă informaţia se confirmă, Donald Trump va fi minţit (din nou). Joi, 19 iulie, "The New York Times" arată că preşedintele american ar fi fost pus la curent cu amestecul rusesc în alegerile sale din 2016, cu două săptămâni inaintea învestirii sale. Dovada se bazează pe mesaje şi e-mailuri ale unor ofiţeri ruşi şi pe diverse informaţii colectate de la o sursă "top secret", care a descris pentru CIA cum a pus în practică Kremlinul campania sa de piratare şi de dezinformare împotriva lui Hillary Clinton, nefericita candidată a democraţilor.

Potrivit mai multor persoane care au asistat la briefingul făcut de serviciul de informaţii american în acea zi, Donald Trump părea convins, adaugă catidianul newyorkez.

Dări înapoi repetate

Totuşi, pe 16 iulie, la Helsinki, la conferinţa de presă cu Vladimir Putin, locatarul de la Casa Albă a refuzat (într-o primă etapă) să condamne vreun amestec rusesc în alegerea sa în 2016. În ajun, el denunţase chiar o "vânătoare de vrăjitoare" făcută, în opinia lui, de FBI, cel care anchetează în legătură cu amestecul Moscovei în alegerile prezidenţiale americane.

După scandalul democraţilor, dar mai ales al republicanilor, care îl acuzau de trădare, Donald Trump a fost până la urmă, mai mult sau mai puţin, constrâns să revină asupra declaraţiilor sale, luând chiar partea serviciilor sale de informaţii pentru care are un profund "respect".

Şi apoi, o nouă dare înapoi pe CBS News ieri: preşedintele american a recunoscut public concluziile lui Dan Coats, directorul comunităţii de informaţii naţionale, potrivit cărora Rusia continuă să se amestece în alegerile americane, în special în scrutinul de la jumătatea mandatului. În vreme ce, cu câteva ore mai devreme, el afirmase contrariul, estimând că Rusia nu mai ţinteşte interesele americane. "Este un expert (...). A făcut o treabă bună. Am o imensă încredere în Dan Coats şi dacă el o spune, accept", a spus el.

În orice caz, Obama ştia

În ajunul summitului de la Helsinki, Donald Trump l-a atacat pe predecesorul lui, Barack Obama, şi pe democraţi pentru că nu au făcut niumic atunci când FBI i-a avertizat de existenţa unei posibile ingerinţe a Moscovei în campania din 2016.

"Preşedintele Obama credea că 'Crooked' Hillary va câştiga alegerile, şi când a fost informat de FBI despre amestecul rusesc, a spus că asta nu se poate întâmpla, că nu e mare lucru şi n-a făcut nimic în legătură cu asta. Când am câştigat, a devenit un mare caz şi vânătoarea de vrăjitoare trucată condusă de Strzok !"

Într-adevăr, pe 23 iunie 2017, "The Washington Post" dezvăluia că CIA l-a avertizat pe preşedintele Obama încă din august 2016 că piratarea Partidului Democrat a fost ordonată de Vladimir Putin în scopul de a-i face rău lui Hillary Clinton şi de a-l ajuta pe Donald Trump. Câteva luni mai tarziu, pe 7 octombrie 2016, Washingtonul a acuzat public cele mai înalte eşaloane ale guvernului rus că au pus la cale aceste piratări informatice.

În cel mai mare secret, Barack Obama a ordonat atunci serviciilor de informaţii să obţină cât mai multe informaţii posibile şi să facă o listă cu eventuale represalii, în special economice. În decembrie 2016, 35 de spioni sub acoperire oficială sunt expulzaţi de pe teritoriul american, două ambasade închise în Rusia şi se instituie sancţiuni economice contra serviciilor secrete ruseşti.

În sfârşit, abia în ianuarie 2017 Statele Unite l-au acuzat pe Vladimir Putin că a încercat să destabilizeze sistemul electoral american.

După cum amintea "The Washington Post" (apoi "Le Monde"), Barack Obama ar fi fost reticent să riposteze înaintea alegerilor, de teamă ca Rusia să nu laseze atacuri în ziua scrutinului şi, de asemenea, de teamă ca orice acţiune să nu fie interpretată politic de către opoziţie.