Preşedintele SUA, Donald Trump, nu este de acord cu propunerea omologului său din Rusia, Vladimir Putin, privind interogarea unor cetăţeni americani de autorităţile ruse în schimbul cooperării Moscovei în investigaţia privind ingerinţele electorale, anunţă Casa Albă, potrivit site-ului Axios.com, citat de Mediafax.

Donald Trump si Vladimir Putin, la HelsinkiFoto: Captura Facebook

Iniţial, Donald Trump salutase "oferta incredibilă" făcută de Vladimir Putin în cursul întrevederii din Helsinki. Liderul de la Kremlin a semnalat că ar putea permite Departamentului Justiţiei din SUA să îi interogheze pe cei 12 agenţi ruşi inculpaţi în ancheta procurorului special Robert Mueller în cazul ingerinţelor electorale ruse. În schimb, Vladimir Putin a cerut Statelor Unite să accepte interogarea unor cetăţeni americani de către autorităţile ruse. Printre aceştia s-ar număra fostul ambasador american în Rusia Michael McFaul.

Donald Trump anunţase că va analiza ideea alături de consilierii prezidenţiali, dar numeroşi politicieni americani au denunţat planul, iar Senatul SUA urma să adopte o rezoluţie prin care ar fi blocat cooperarea.

Pe fondul criticilor, Preşedinţia SUA a anunţat joi seară că Donald Trump "nu este de acord" cu interogatoriile în cooperare cu Moscova.

"Este o propunere făcută în mod sincer de preşedintele Putin, dar preşedintele Trump nu este de acord. Sperăm că preşedintele Putin îi va trimite în Statele Unite pe cei 12 ruşi identificaţi, astfel încât să îşi demonstreze nevinovăţia sau vinovăţia", a comunicat Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Departamentul american al Justiţiei a inculpat, săptămâna trecută, 12 agenţi ai serviciilor de informaţii ruse suspectaţi de atacuri cibernetice comise în timpul scrutinului prezidenţial desfăşurat în Statele Unite în 2016. Acuzaţiile au fost anunţate de Rod Rosenstein, procuror general adjunct, şi sunt parte a investigaţiei care vizează ingenrinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial din Statele Unite.

Agenţii ruşi sunt acuzaţi de accesarea neautorizată a reţelei informatice a Comitetului Naţional Democrat, a Comitetului democrat din Congres şi a serverelor echipei de campanie a candidatului democrat la preşedinţie, Hillary Clinton. Informaţiile sustrase ilegal au fost difuzate cu câteva săptămâni înaintea scrutinului prezidenţial din noiembrie 2016. "Internetul le permite adversarilor externi să atace americanii în moduri noi şi neaşteptate", a declarat Rod Rosenstein. "Alegerile libere şi corecte necesită eforturi şi generează dispute, astfel că vor fi mereu adversari care încearcă să amplifice disputele interne pentru a genera confuzie, clivaje şi pentru a ne controla", a subliniat oficialul american.