Parlamentul Israelului a adoptat joi o lege care definește țara drept "stat-națiune al poporului evreu", un text polemic care a stârnit acuzații de "rasism" față de minoritatea arabă, în ciuda amendării celui mai controversat articol, scrie AFP.

IsraelFoto: Smile Media

Legea, adoptată cu 62 de voturi la 55, face din ebraică singura limbă oficială a Israelului, în condițiile în care araba avea anterior un statut identic.

De asemenea, se afirmă că stabilirea de "localități evreiești (pe teritoriul israelian) ține de interesul național" și proclamă Ierusalimul drept capitala Israelului, inclusiv partea estică a orașului anexată și ocupată.

Șegea califică "statul Israel drept stat național al poporului evreu unde acesta aplică dreptul său natural, cultural, religios și istoric" precizând că "dreptul de a exercita auto-determinarea în cadrul statului Israel este rezervat doar poporului evreu".

Articolul cel mai controversat, care evoca posibilitatea creării de localități dedicate exclusiv evreilor, excluzând cetățenii arabi israelieni, a fost în schimb amendat.

Arabii israelieni sunt descendenții palestinienilor rămași pe teritoriile lor după crearea Israelului în 1948. Aceștia reprezintă 17,5% din populația israeliană și reclamă discriminarea.

"Apartheid"

Textul amendat afirmă că "statul consideră că dezvoltarea de localități evreiești ține de interesul național și statul va lua măsuri pentru a încuraja, a avansa și a servi acest interes".

Formula inițială a stârnit un val de critici, în special din partea președintelui Reuven Rivlin, a procurorului general Avishai Mandelblit și a delegației UE în Israel.

Noua formulă, mai vagă, a fost însă denunțată de opoziție, în special de deputatul arab Ayman Odeh, care a acuzat "moartea democrației noastre".

Un alt deputat arab, Youssef Jabareen, a acuzat că legea este rasistă.

Legea intră în categoria legilor fundamentale care țin de constituția Israelului.

În ceea ce privește limba oficială, nicio lege nu a fost votată până acum de la crearea statului Israel, în 1948, ebraica și araba fiind ambele considerate oficiale și fiind utilizate în documentele de stat.

După votarea legii, araba va avea doar un "statut special", care nu este definit exact.